programmagids


september 2011

ma di wo do vr za zo
      1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Vorige maand     Volgende maand


Door op een datum te klikken, krijgt u de programma-informatie van die dag te zien. De gegevens staan meestal 2 weken vooraf online. Ook lastminutewijzigingen vindt u hier.

 

legendadonderdag 29 september 2011

06:00 Nieuw verschenen Klassieke muziek-icon

Werken van Salazar, Araujo, Mizzi, Schnittke, Ernst en Nebra.

09:00 Het Radio Muziek-essay Culturele raakvlakken-icon

Muziek als spiegel van ideeën en maatschappelijke verschijnselen.

10:00 Kroniek van de Amsterdamse muziek Culturele raakvlakken-icon Klassieke muziek-icon

Werken van Julius Röntgen (1855–1932), afl. 19.

10:00 Spinning the Blues Crosslinks-icon Jazz-icon

Recent verschenen (her)uitgaven van blues & rhythm & blues.

11:00 The Sound of Movies Culturele raakvlakken-icon

In de serie Jazz in de film: John Barry (1933-2011), deel 5.
Diverse thema’s door diverse Orkesten.

11:00 Moanin' the Blues Jazz-icon

Gitarist Lightning Hopkins (1912-1982), deel 2. Hij leerde gitaar spelen aan de voeten van Blind Lemon Jefferson. Na de oorlog was hij de belangrijkste blues-artiest in Texas en omstreken. Zijn belangrijkste vroege opnamen voor de zwarte markt op Gold Star.

12:00 Chanson Culturele raakvlakken-icon Wereldmuziek-icon

Vive les Flamands! Met o.m. Wannes van de Velde, Bert de Coninck, Zjef Vanuystel, Noordkaap, De Mens, Eva de Roovere, Ivan Heylen en natuurlijk Jacques Brel. Herhaling van 8 augustus 2009.

12:00 Holland Jazz Jazz-icon

Nederlandse jazz op CD. Deze keer een herhaling.

13:00 Door de Mazen van het Net Crosslinks-icon Culturele raakvlakken-icon

Poolse lente voor joodse traditie.

13:00 The Art of the Improvisers Jazz-icon

Bandleider, componist en toetsenist SUN RA, deel 6. Studio-opnamen van zijn 14-mans band uit 1986 en live-opnamen uit 1988.

14:00 Bijdetijds Hedendaagse muziek-icon

Kraak Helder #1. Een eclectisch radioprogramma met innovatieve muziekproducties uit heden en verleden.

14:00 Lüdeke Straight Ahead (?)

Een swingend uur vol cd’s uit binnen- en buitenland (h.h.).

15:00 Concertzender Live Hedendaagse muziek-icon

November Music 2010 #16.
Zestiende van achttien uitzendingen met live opnamen van zo’n beetje alle concerten die tijdens het festival November Music 2010 plaatsvonden.
Vandaag een drieluik rond de Amerikaanse componist Christian Wolff door het Engelse Trio John Tilbury, Michael Duch en Rhodri Davies met Christian Wolff aan de piano en verder een elektronisch tweeluik van René Uijlenhoet.

17:00 De Vorige Eeuw Hedendaagse muziek-icon

Leentjebuur: Onaangepaste Amerikanen.
Halverwege de vorige eeuw verraste een handvol Amerikaanse componisten de wereld met radicaal onaangepast muzikaal gedrag. Dat wil zeggen, onaangepast ten opzichte van de Europese klassieke traditie en de cerebrale, intellectualistische vernieuwingen van de modernisten in de Oude Wereld. Harry Partch had lak aan alle muzikale conventies; hij ontwierp en bouwde zijn eigen instrumenten, toonschalen en esthetiek. Lou Harrison viel voor de klank van de gongs en metallofonen van de Javaanse gamelan.

18:00 Sonoor Crosslinks-icon Hedendaagse muziek-icon

Vioolconcerten uit Finland en Zweden.

19:00 Wereldmineralen Crosslinks-icon Wereldmuziek-icon

Rechtstreeks vanuit muzyQ de thema-avond De Eigentijdse Eigenwijze Muzikant. Dit uur te gast de uit Duitsland afkomstige blokfluitiste Anna Stegmann. Op dit moment maakt Anna deel uit van het blokfluittrio aXolot uit Amsterdam en het Royal Wind Music ensemble. Tevens begeeft Anna Stegmann zich in het hedendaagse improvisatiecircuit en voert zij eigentijdse kamermuziek uit. Afgelopen voorjaar ontving zij in Tilburg De Linkprijs 2011, een prijs voor net afgestudeerde muzikanten, die zich hebben gespecialiseerd in het uitvoeren van onalledaagse hedendaagse kamermuziek.

20:00 Popart - 1 Crosslinks-icon Wereldmuziek-icon

Rechtstreeks vanuit muzyQ de thema-avond De Eigentijdse Eigenwijze Muzikant. Dit uur te gast de beeldend geluidskunstenaar Edward Janssen. Speciale aandacht voor Symphonie Des Trottoirs: A Performance-Concert gecomponeerd door Janssen en samengesteld samen met muzikant & componist Mark Nieuwenhuis. Symphonie Des Trottoirs is oorspronkelijk een zestig minuten durend optreden met lopende geluiden en instrumenten door de straten van Amsterdam. De luisteraar ‘ziet’ het stadslandschap ontwikkelen bij het groeien van de ‘soundprints’ van de voetstappen door de stad. Een ‘environmental experience’.

21:00 Popart - 2 Crosslinks-icon Moderne muziek-icon

Rechtstreeks vanuit muzyQ de thema-avond De Eigentijdse Eigenwijze Muzikant. Dit uur te gast de Italiaanse pianist en elektronica specialist Andrea Taeggi. Oorspronkelijk koos Taeggi voor de jazz en klassieke muziek. Hij studeerde af aan het conservatorium in Amsterdam op piano. Tegenwoordig stort Taeggi zich op elektronische keyboards. Zo liet hij tijdens het CZ minifestival ‘Electronic Frequencies’ de mogelijkheden van Electron Monomachine horen. Taeggi praat over zijn liefde voor muziek en zijn werk als muzikant en improvisator. Ook zal tijdens deze uitzending Koenraad Ecker aanschuiven om zijn samenwerking met Taeggi in Lumisokea toe te lichten.

22:00 Concertzender Live Crosslinks-icon Moderne muziek-icon

Op 8 en 9 april 2011 vond het FAQ-Festival plaats in ’s Hertogenbosch. De Concertzender registreerde in de Toonzaal vier concerten. Vanavond het laatste concert van Lumisokea met Andrea Taeggi en Koenraad Ecker op percussie en elektronica.

23:00 Pakrammel Crosslinks-icon Moderne muziek-icon

Derde aflevering in een serie programma’s over het Russische label Electroshock. In aflevering #3 aandacht voor Simon Wickham-Smith en Yney.