spinner

Het Glinka Kwartet

vr 25 jun 2021
Thema: Klassiek

di 29 juni 19.00 uur – Een bijzondere aflevering van De Wandeling, waarin het Russische Glinka Kwartet centraal staat, dat bestond tussen 1966 en 1977.

Het kwartet werd gevormd door vier afgestudeerden van het Conservatorium van Moskou: Alexander Arenkov (eerste viool), Sergei Pishugin (tweede viool), Misha Geller (altviool) en Dmitri Ferschtman (cello).

In 1969 won het Glinka Kwartet de eerste prijs bij het strijkkwartettenconcours in Luik. In de media werden ze geroemd om hun meesterschap en expressiviteit. Ondanks de beperkingen van het IJzeren Gordijn in die tijd, reisde het kwartet over de hele wereld en trad meerdere keren op in Nederland. In 1978 emigreerden altviolist Misha Geller en cellist Dmitri Ferschtman naar Nederland, wat het einde van dit succesvolle kwartet in Rusland betekende.

U hoort dit uur het Glinka Kwartet in opnamen van twee strijkkwartetten van Franz Schubert die niet meer in de handel zijn. Eerst het Strijkkwartet nr. 14 in d, D.810 met de bekende ondertitel ‘Der Tod und das Mädchen’, en daarna de ‘Quartettsatz’ in c, D.703.

Als extraatje hoort u aan het eind van het programma nóg een opname van het Glinka Kwartet: het Adagio uit het 3e Strijkkwartet van Dmitri Sjostakovitsj.