spinner

Programmamaker / Presentator / Coördinator Nieuwe Muziek – Gerard Meulenberg

 

Gerard Meulenberg is al ruim 10 jaar als vrijwilliger bij de Concertzender werkzaam.

”Ik ben er eigenlijk ingerold via een lid van het kamerkoor waarbij ik in de bassectie zong. Zij, een van de sopranen, vroeg mij of ik de Concertzender kende. Ze vertelde me ook dat haar moeder er programmamaker was. Toen ik bevestigend antwoordde, attendeerde ze mij erop dat de Concertzender presentatoren zocht en dat dit volgens haar wel iets voor mij zou zijn. Tja, zo lopen dingen soms.”

Muzikale horizon

“Presenteren is een vak – het lijkt simpel, maar je moet het wel leren. Alleen een goede stem is niet voldoende. Het heeft me, naast mijn werk als directeur van de Amsterdamse Onderwijsbegeleidingsdienst, veel plezier gebracht. ’s Avonds alleen met een technicus in een studio diverse muziekstijlen presenteren was, meestal, een genot. En dankzij een van de technici heb ik elektronische muziek leren waarderen. Zo verbreed je je muzikale horizon.”

Pensioen

“Nadat ik een paar jaar geleden gestopt was met werken, ben ik gevraagd om de afdeling Nieuwe Muziek te gaan coördineren. Hedendaagse gecomponeerde muziek volg ik al jaren via concerten en cd’s, dus vreemd was dat niet voor me. Zo ben ik ook als programmamaker aan de slag gegaan. Nu maak ik programma’s als Bijdetijds, Aktueel en De Vorige Eeuw. En maandelijks vul ik een Jazznacht met voornamelijk muziek uit The Great American Songbook. Heerlijk, al die variatie.”

Raden van toezicht

“Naast mijn bezigheden bij de Concertzender zit ik in twee raden van toezicht. Een van de Muziekschool Amsterdam en de andere van een school voor voortgezet onderwijs in Amsterdam-Zuidoost. Verder speel ik voor mijn plezier graag een potje golf en sta ik op de bühne met een amateurtoneelgezelschap. En ik ga vaak naar het theater, naar echte voorstellingen, naar de professionals. Om te genieten, maar ook een beetje om te leren.”