spinner

Bestuurslid – Hans Onno van den Berg

 

“Ik ken de Concertzender al sinds de oprichting. Jan Wolff (oprichter Concertzender) en Sieuwert Verster (Orkest van de Achttiende Eeuw) zijn vrienden van me. En al in het begin heb ik voor het NOS-programma ‘Praten over muziek’ een uitvoerig portret gemaakt van de nieuwe zender met de toenmalige directeur Aad van Nieuwkerk.

De Concertzender zat toen nog boven café De Kroon op het Rembrandtplein in Amsterdam. Ook 25 jaar geleden was ik al diep onder de indruk van de stille overtuiging en vanzelfsprekende inzet van de ruim 150 vrijwilligers. Velen van hen hadden een eigen muzikaal specialisme; ze waren verzamelaars, soms in het bezit van unieke platencollecties. Maar onder die vrijwilligers waren ook technici en presentatoren op hoog niveau, allemaal uur aan uur verbindend.

Nu, 25 jaar later, is de Concertzender 5 verhuizingen verder en tot 3 keer toe zo goed als ondergegaan, maar er toch weer bovenop gekomen. En nog steeds maken de samenstellers zonder ophef hun programma, rukken technici uit om concerten op te nemen en de uitzending te doen, en nemen de presentatoren plaats in het inmiddels kaalgeslagen spreekhok. Ik luister graag naar deze zender, met nog steeds evenveel bewondering voor soms dezelfde vrijwilligers, maar vaak ook nieuwe.

De laatste 11 jaar was ik directeur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Ik was veel meer betrokken bij de organisatie van concerten bij de 12 concertgebouwen die de vereniging telt, dan bij het opnemen of uitzenden daarvan. In die periode heb ik meegemaakt dat onder meer Paradiso en het Concertgebouw probeerden hun concerten via Fabchannel op internet uit te zenden, maar daarbij jammerlijk vastliepen op onbegrip van de muziekindustrie.

Begin 2011 ben ik al door mijn voorganger Ruud Königel gevraagd het bestuur te komen versterken. Na zijn vertrek in november werd ik de nieuwe voorzitter van de Concertzender. Dankzij de grote inzet van directie en bestuur vóór mij, is de Concertzender erin geslaagd weer een soort vaste grond onder de voeten te krijgen. En er is een mooie samenwerking met Conclusion en Vredenburg tot stand gekomen. Dat biedt een goede startpositie om de Concertzender verder uit te bouwen.

Want daar zou ik vanuit het bestuur graag aan willen bijdragen: de zender uitbouwen met meer zendbereik en meer luisteraars die ons weten te vinden. Niet alleen door te luisteren, maar ook door ons te vertellen wat ze van ons vinden en ons financieel te ondersteunen. Zodat we ook iets meer armslag krijgen om te doen waar we goed in zijn: bijzondere muziek onder de aandacht brengen. En kunnen wij met Vredenburg vervolgen wat Fabchannel 10 jaar geleden begon?

Sinds september 2011 ontwikkel ik als eigen baas ondersteunende diensten voor podia en kunstinstellingen, zoals administratie en gebouwenbeheer. Ook schrijf ik stukjes over het verschil tussen sport en kunst (kunst is gezonder), de oorzaak van de bezuinigingen op de kunst (wie hoogmoed zaait, zal bezuinigingen oogsten) of over het grote graaien in het auteursrecht.”

Wie meer wil weten, kan dat vinden op www.hansonnovandenberg.nl