spinner

Programmamaker – Leendert de Jonge

 

Zoeken naar het onbekende, dat is wat Leendert graag doet.

“Ik werk voor het programma De Vorige Eeuw. Dat is bijzonder prettig, want deze periode kent de meest uiteenlopende muziekstijlen. Ik zoek naar muziek van componisten die in de vergetelheid zijn geraakt, bij voorkeur composities die niet eerder op de radio te horen zijn geweest.”

“Zo vul ik de blanco plekken op de muzikale kaart. De uitzendingen die ik samenstel, zitten regelmatig in de vroege helft van de vorige eeuw. Ik heb niet een bepaalde methode. Meestal kom ik op ideeën door programmaboekjes of websites te lezen.

Bij het samenstellen van een programma is het regelmatig flink puzzelen. Uiteraard programmeer ik volledige composities, maar ergens ben je ook beperkt door de beschikbare tijd. Dan is het zoeken naar zinvolle combinaties – en dat is nu net de uitdaging.”

Schatkamer

“Concertzender is net een grote schatkamer. Kijk maar in de programmagids. De meest uiteenlopende muziekstijlen zijn te beluisteren en, misschien nog wel het belangrijkst, heel veel uitzendingen zijn on demand. Je kunt dus eerdere uitzendingen terugluisteren. Of je kunt bij ‘zoeken’ een componist, titel of uitvoerende invoeren; deze functie brengt je naar wat je wilt beluisteren.”

Dwarsfluit

“Ik studeerde fluit aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Koos Verheul en heb altijd freelance in ensembles en orkesten gespeeld. Doordat ik freelancer was, kon ik zelf bepalen wat ik wilde spelen. Ik speelde niet alleen barokmuziek, maar ook symfonisch repertoire, bigbandstukken en filmmuziek met de groep The Beau Hunks. Die groep, vernoemd naar een film van Laurel en Hardy, is gespecialiseerd in het reconstrueren en uitvoeren van obscure Amerikaanse filmmuziek die nergens te verkrijgen is.

Op een gegeven moment wilde ik ook andere dingen doen, met muziek in bredere zin bezig zijn. Ik kreeg de kans om bij de KRO het programma ‘Deze Eeuw’ samen te stellen. Hierin besteedde ik aandacht aan recente ontwikkelingen in de muziek. Toen dit programma stopte, kreeg ik de kans om muziekregisseur te worden. Ik heb in die rol de artistieke leiding bij opnamen voor cd of radio en tv. Eén van de taken is de geluidsbalans in de gaten houden. Zo heb ik bijvoorbeeld een tijd regelmatig de Vara-matinee gedaan en het Zondagochtendconcert. En ensembles vragen mij als muziekregisseur voor cd-opnamen.

Enkele jaren geleden las ik een oproep van de Concertzender voor programmamakers. Ik wilde graag doorgaan met programma’s voor radio samenstellen. Wat me aantrok, was de volledige vrijheid van muziekkeuze en dat je volledige composities kan programmeren. Dat zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn. Niet een deeltje van dit en een deeltje van dat.
Een echte missie heb ik niet, maar als ik af en toe voor de luisteraar onbekende muziek kan laten horen, dan denk ik een zinvolle programmamaker te zijn.”