spinner

Programmamaker / Coördinator Jazz – Willem van Manen

 

“Ik ben altijd een groot liefhebber geweest van de Concertzender vanwege de authentieke, niet-commerciële muziek. De muziek wordt gebracht op een onversneden en volwaardige manier zonder overbodig geklets.

Medio 2005 kwam ik Jaap Lüdeke tegen in het Bimhuis. Jaap werkte al jaren voor de Concertzender. Hij was een grootheid binnen de vaderlandse jazzwereld als kenner, en stelde vanaf 1996 zijn programma ‘Lüdeke Straight Ahead‘ samen, dat hij ook zelf presenteerde.

Jaap vertelde mij dat er een functie vrijkwam bij de Concertzender en vroeg of dat niet iets voor mij was. Ik ging solliciteren en ben aangenomen. Helaas is Jaap inmiddels overleden, maar ik ben hem nog eeuwig dankbaar.

Als eindredacteur jazzprogrammering stuur ik ongeveer 20 programmamakers aan. Ik controleer het aangeleverde materiaal, dat vervolgens naar de afdelingen presentatie en techniek gaat.

Ook maak ik zelf programma’s: voor o.a. de rubrieken ‘Jazz Piano’, ‘House of Hard Bop’ en ‘The Art of the Improvisers’.”

 

 

Trombonist

“Ik ben musicus en componist. Als trombonist sta ik al ruim 50 jaar op het podium, waarvan 40 als beroeps. Mijn praktijk lag in de moderne jazz en de hedendaagse gecomponeerde muziek.

Ik speelde in de ensembles van onder meer:

Ook richtte ik zelf orkesten op: Boventoon, waarmee ik in 1974 de Wessel Ilcken Prijs won, de Springband en de Contraband die ik in 2005 heb verlaten. En ik speelde in Orkest de Volharding vanaf de oprichting in 1972 tot 1997.

In 2005 besloot ik mijn praktijk als trombonist af te sluiten, omdat ik vond dat ik niet meer mee kon komen met de top. Ik heb een mooie tijd gehad en ben met mijn toeter de hele wereld over geweest.”

Componist

“Als componist ben ik grotendeels autodidact. Ik heb onder meer werken geschreven voor:

  • het Nederlands Blazers Ensemble
  • het Nederlands Studenten Orkest
  • Orkest de Volharding

De bezettingen waar ik voor componeer, lopen sterk uiteen. Denk bijvoorbeeld aan een stuk voor gitaar en trombone, rietkwintet of harmonieorkest.

Daarnaast heb ik 15 jaar lesgegeven in trombone en muziekgeschiedenis aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium. Na deze loopbaan kwam het werk bij Concertzender als geroepen. Ik vind het nog steeds geweldig om te doen!”

Actief leven

“Mijn muzikale interesse gaat uit naar vele vormen van jazzmuziek, maar ook naar hedendaags klassiek en experimentele cross-over. Ik ga graag naar concerten en zit in het bestuur van het Amsterdamse Bimhuis. Ik speel nog voor de lol in een swingband en krijg af en toe compositieopdrachten.

Verder heb ik een brede culturele belangstelling. Ik verzamel moderne kunst, houd de literatuur bij en ga vaak naar de film. Wat sport betreft ben ik dol op tennis, dat doe ik twee keer per week. En ik houd van lekker eten…”