spinner

Galante Galuppi en Venetiaanse Huismuziek

Thema: Oud
Genres: Barok | Classicisme

In Concertzender Live van donderdagavond 10 augustus horen we 2 concertopnamen van het Festival Oude Muziek 2016: Galuppi’s Concerten door Collegium Marianum en het Fabulous Fringeconcert door Duo Serenissima.

De Venetiaanse barokcomponist Baldassare Galuppi schreef net als zijn 30 jaar oudere collega Vivaldi verrassende muziek, maar in een duidelijk galantere stijl. Galuppi’s definitie van goede muziek (schoonheid, helderheid en goede modulaties) is zeker ook te herkennen in zijn eigen concerti waarin hij zich behendig op het grensvlak van barok en klassiek begeeft.

Collegium Marianum (foto: Jindrich Trcka)

Het Praagse Collegium Marianum voert concerten uit van Galuppi en zet er concerten van Vivaldi en Frantisek Jiránek naast. Jiránek studeerde in Venetië en liet zich duidelijk door Vivaldi inspireren.

 

In het concert Venetiaanse Huismuziek richt Duo Serenissima zich op ‘huismuziek’ die in Venetië in de eerste helft van de 17e eeuw werd gecomponeerd en gepubliceerd. Er klinken complexe, maar enorm populaire Italiaanse monodische liedjes en relatief eenvoudige ‘Alfabetto’ strofische gitaarliedjes.
Het programma zal licht werpen op de intieme vocale muziek die naast de grootschalige werken van Monteverdi, Gabrieli en de geboorte van de opera in Venetië bestond.
Duo Serenissima bestaat uit Elisabeth Hetherington, sopraan en David Mackor, aartsluit en gitaar.

Ook op het Festival Oude Muziek 2017 zal Duo Serenissima optreden, maar dan in het hoofdprogramma! Op maandag 28 augustus om 11.00 uur brengt het duo geestelijke, Franse ‘airs de cours’.

 

Uitzendingen:

  • Donderdag 10 augustus 2017, 20.00 – 22.00 uur
  • Vrijdag 18 augustus 2017, 15.00 – 17.00 uur

 

Bekijk hier de speellijst in de programmagids.

 

Op uitgelichte foto: Duo Serenissima (foto: Kasper Vogelzang)