spinner

Compositore del mese: Pergolesi

De Componist van de maand augustus is Giovanni Battista Pergolesi. Zijn verblijfplaats Napels staat dit jaar centraal op het Festival Oude Muziek.

Pergolesi werd geboren in 1710 in het Italiaanse Iesi en studeerde vanaf ongeveer zijn tiende in Napels. Hij kreeg vioolles en moet als jongen een uitstekende zanger zijn geweest. In de luttele 26 jaar die hem vergund waren, schreef Pergolesi veel dat nog amper bekend is. Zijn Stabat mater is wereldberoemd, maar Pergolesi componeerde veel meer, in uiteenlopende stijlen. Zoals theatermuziek.
Tijdens zijn leven was Pergolesi zeer actief in het theater, zowel voor groot als een klein podium. In ons Pergolesi-programma van 2 augustus kunt u luisteren naar een onmiskenbaar theatraal gedachte groep van vier cantates. Lange tijd was het stuk onbekend, zoals zoveel van Pergolesi. De bekendheid kwam pas toen Stravinsky dit en ander werk van Pergolesi interessant genoeg om het naar zijn hand te zetten in zijn ballet Pulcinella.


Als theaterdier stond Pergolesi samen met anderen aan de wieg van de komische opera: opera buffa. dat deels geënt is op de Commedia dell’arte. Het genre kwam op rond 1730, als entr’acte bij de opvoering van de serieuzere en meer verheven opera seria, vol uitgesponnen muziek over mythische en historische figuren. Opera buffa stond voor muziek in hoog tempo, met stereotiepe en herkenbare karakters uit de Commedia dell’arte, en een verhaal vol humor waarin het gezag tegen een stootje moet kunnen. Pergolesi was met zijn La serva padrona een van de vaders van het genre dat een climax bereikte met Le nozze di Figaro van Mozart.

Wilt u meer van deze componist horen, ga naar Licht en luister dan naar andere programma’s over hem op de Concertzender. Samenstelling van deze uitzending Emanuel Overbeeke.

Luisteren:
Componist van de maand, vrijdag2 augustus tussen 4 en 5 uur.