spinner

De Ochtendeditie

Vanaf eind juni opent de Concertzender elke dag met een nieuw programma: De Ochtendeditie. Het uitgangspunt is simpel: elke weekdag 3 uur klassieke muziek om mee op te staan, op weg te gaan, of thuis te beluisteren. We laten hele werken horen, al dan niet rond een thema, met korte toelichtingen op de muziek, het thema, de componisten en/of de uitvoerenden. Drie samenstellers en twee presentatoren wisselen elkaar af.

Elk team neemt één keer in de twee weken 7 ochtendedities op, genoeg voor één week dus. De Ochtendeditie is een work in progress. Er wordt nog aan geschaafd het nóg mooier te maken en tekst en muziek optimaal te laten aansluiten. Vaste presentator Pauline Verburg vertelt

Medepresentator Stef en ik zijn vrij zelf de teksten te schrijven en te kiezen waar we het accent op leggen. Ik luister ter voorbereiding dus vaak naar de stukken, maar soms heeft een werk een intrigerende titel en denk ik dat het voor luisteraars leuk is meer daarover te weten. En dan zoek ik dat uit. Het voorbereidende werk kost dus veel tijd!

De Ochtendeditie wordt op donderdagochtend in de Concertzender studio opgenomen, met vaste technicus Lex van der Wal.

Streams of consciousness
Niklaas Hoekstra: Ik werk vanuit een thema en probeer de muziek daarop te laten aansluiten. Tot nu toe zijn mijn thema’s geografisch: steden, rivieren, vakantielanden. Bij het thema ‘rivieren’ heb ik één programma gemaakt met muziek met als thema ‘water’: van de complete Water Music van Händel tot de River Suite van Duke Ellington. Bij de andere programma’s stond steeds een andere rivier centraal. Soms maak ik het mezelf daarmee (te) lastig. We maken voor het programma gebruik van een database, en die is beperkt. Niet alle muziek die je zou willen programmeren zit daarin. Zo wilde ik graag een programma maken rond de Mississippi, maar daar kon ik niet genoeg muziek voor vinden. Ook kostte het behoorlijk veel moeite om 3 uur muziek rond het thema ‘Wolga’ te vinden. Je wordt er wel creatief van. Ik was heel blij toen ik ontdekte dat pianist Yuri Egorov geboren was in Kazan, een stad aan de Wolga.

Geen behang
De kunst is om muziek te vinden die prettig is om ’s ochtends naar te luisteren: niet te heftig, maar ook geen muzikaal behang. Het is een dunne lijn die we moeten bewandelen. Soms lukt het heel goed, maar soms luister ik naar een stuk tijdens een uitzending en denk: “Dat paste mooi in het thema van de dag, maar het was toch niet echt ‘ochtendmuziek’,” Natuurlijk is de vraag wat je ’s ochtends kunt ‘verstouwen’ heel persoonlijk. Sommige mensen willen voor dag en dauw geen symfonisch geweld en anderen zijn weer allergisch voor fluitmuziek. We willen de komende tijd de Ochtendeditie verder perfectioneren, onder andere door de database met muziek uit te breiden. Ook willen we proberen af en toe niet-klassieke muziek te programmeren.

Vragen
Hoe bevalt De Ochtendeditie? Merkt u dat het programma verschilt al naar gelang de samensteller? Wat vindt u daarvan? En stel nu dat de samenstellers ook wereldmuziek, jazz en lichte muziek in de Ochtendeditie verweven, hoe zou u dat vinden?

Stuur uw reactie en suggesties naar Reactie de Redactie.