spinner

Mozarabische gezangen in Concertzender Live

Verloren muziek gereconstrueerd: Mozarabische gezangen in Concertzender Live
In Concertzender Live van vrijdag 9 augustus 2019 zenden we twee recente opnamen uit van het Nederlands Gregoriaans Festival 2019. Daarvan vond afgelopen juni vond in Den Bosch de zevende editie plaats. Op 16 juni maakte de Concertzender opnamen van de concerten van Gregoriana Amsterdam en van Ensemble Cantores Sancti Gregorii.

Mozarabisch
In het concert van Gregoriana Amsterdam onder leiding van Geert Maessen klinken verloren Mozarabische gezangen, gerealiseerd in samenwerking met Darrell Conklin uit San Sebastian. In de vroege Middeleeuwen bestonden in christelijk Europa verschillende liturgisch-muzikale tradities. Vanaf de Karolingische tijd werden deze tradities geleidelijk aan vervangen door de Roomse ritus met haar gregoriaans. Eind 11e eeuw werd zo de Mozarabische ritus afgeschaft, die de norm was geweest op het Iberisch schiereiland en in Zuid-Frankrijk.

Zowel Gregoriana Amsterdam als wiskundige Darrell Conklin hebben een methode ontwikkeld om melodieën te generen voor de verloren zang van de Mozarabische ritus. De gezangen van het concert zijn allemaal gegenereerd door Darrell Conklin, ontleend aan het vroeg 10e-eeuwse antifonale van León. Ensemble Cantores Sancti Gregorii o.l.v. Ján Janovcík brengt een lof- of vesperdienst met muziek uit de Alamire-codex volgens de liturgische voorschriften als gebruikelijk bij de Zwanenbroeders. Op het programma staat een reconstructie van een 16e-eeuwse votiefmis voor Maria, de ‘Feria Quarta in Comemoratione Beate Marie Virginis’.

Luisteren:
Vrijdag 9 augustus 2019, van 14 tot 16 uur.
Dinsdag 13 augustus 2019, van 14 tot 16 uur

De voleldige programmagegevens staan op Concertzender Live 9 augustus.