spinner

Un re in ascolto: Berio in opera

Luc Nijs- Opera in de 20ste eeuw

De Italiaanse componist Luciano Berio (1925-2003) laat zich kenmerken door zijn experimentele werken, waaronder zijn electronische muziek. Hij schreef nauwelijks opera’s, wel wat stukjes die dan nadien elders opnieuw gebruikte, als onderdeel van grotere composities. Maar daar bleef het dan ook bij, met uitzondering van zijn opera ‘un re in ascolto’ uit 1984.
Berio schreef het libretto ook zelf, op basis van ‘Sotto il sole giaguaro’ van Italo Calvini, een Italiaanse schrijver van korte verhalen. Berio noemde zijn opera een azione musicale: een muzikale actie. Het stuk heeft geen echte lineaire verhaallijn en doet dan ook surrealistisch aan. Het verhaal gaat over een mythische koning die enkel contact heeft met zijn koninkrijk via de conversaties tussen onderdanen die hij afluistert. Omwille van een levendig optreden door een theatergroep in zijn koninkrijk krijgt de koning het lastig de twee werelden te onderscheiden. Hij komt in een neerwaartse psychologische spiraal terecht en ontwikkelt een toekomst voor zijn koninkrijk die hem uiteindelijk de das om doet. Je kan er bijna de namen van sommige hedendaagse wereldleiders op plakken.

Aanbevolen opname
Luciano Berio- Un re in ascolto, première-opname uit 1984, uitgegeven door Col Legno (WWE 2CD 20005), met de Wiener Philharmoniker o.l.v. Lorin Maazel.