De Nacht: Wereld | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

De Nacht: Wereld

zo 7 okt 2018 00:00 uur

Met muziek Zuid Amerika, Midden-oosten, Europa, Afrika en Azië.

 

1- ‘Quebra-Cabeça’ van de Braziliaanse band Bixiga 70.
De band is ontstaan in 2010 in het centrale en kosmopolitische district van São Paulo genaamd Bixiga; het cijfer 70 achter de naam is gevonden vanwege het feit dat hun opname studio gevestigd is op nummer 70 van de la Rua 13 de Maio. Met een fusion van Afrikaanse, Arabische, Braziliaanse, Cubaanse en Angolese muziekinvloeden heeft Bixiga 70 zichzelf voortgestuwd tot de voorhoede van de hedendaagse Braziliaanse muziekscene.  Het album ‘Quebra-Cabeça’ (de Braziliaanse uitdrukking voor een puzzel) komt uit in Nederland op 12 oktober a.s.
Cd. ‘Quebra-Cabeça’ – Bixiga 70. Label: Glitterbeat (2018), code: GBCD 063. Distributie: XANGO music. VIDEO
NB: Op zondag 21 oktober a.s. treedt Bixiga 70 op in Tivoli/Vredenburg te Utrecht.

2- Gay Su Akyol.
Het album ‘İstikrarlı Hayal Hakikattir’ (Stabiele droomwaarheid) is de titel van het tweede album van Gaye Su Akyol uit Istanbul. Haar muziek is een mix van Turkse roots, retro en rock. Haar wortels liggen in een Anatolisch dorp. De traditionele muziek van daar heeft haar net zoveel beinvloed als die van Nirvana, Sonic Youth, Joy Division en Jefferson Airplane. Gaye Su Akyol ontmoette haar band Bubituzak in 2013 en werd al snel een integraal deel van Istanbul’s underground muziek scene en geprezen op tal van internationale festivals. De teksten zijn soms persoonlijk, soms dromerig of nachtmerrieachtig en soms koel over de dagelijkse politiek.
Cd. ‘İstikrarlı Hayal Hakikattir’ – Gay Su Akyol. Label: Glitterbeat (2018), code : GBCD 062. Distributie : XANGO music. VIDEO

3- ‘Carmelo Torres, y su cumbia Sabanera’.
Carmelo Torres, accordeonist en componist, wordt beschouwd als een van de belangrijkste protagonisten in de geschiedenis van de Colombiaanse cumbia, en is de levende erfenis van de cumbia Sabanera, een muziekstijl van het platteland van San Jacinto, in het zuiden van de Caribische kust van Colombia. Carmelo is opgegroeid met de muzikale geschiedenis van de cumbia en de grootmeesters die hem de geheimen en mysteries van cumbia Sabanera hebben onderwezen.
Cd. ‘Carmelo Torres, y su cumbia Sabanera’. Label: Sonidos Ernaizados (2017). Distributie: XANGO music. VIDEO

4- MOVE, verzameld en gemixt door DJ mps Pilot.
mps PILOT is een van Nederlands’ bekendste TROPICAL /WORLD Dj’s en producers. Hij is woonachtig in Amsterdam en draait een wereldwijd modern repertoire. Door zijn interesse voor grensverleggende dance, zijn vele reizen in Europa, West-Afrika, het midden oosten en Azie is mps PILOT diep in de eigentijdse mondiale muziek gedoken, een muzikaal universum waarin spannende ontwikkelingen te beluisteren zijn. In alle mogelijke richtingen en tussen allerlei verschillende moderne genres ontstaan kruisbestuivingen en afsplitsingen, die door mps PILOT in kaart worden gebracht.
Cd. MOVE compiled & mixed by DJ mps PILOT. Label: Mundial records (2007), code: FMmove07.

5- ‘The Secret’ van Vieux Farka Touré.
Vieux Farka Touré heeft al een indrukwekkende carrière achter de rug. Hij durfde musicus te worden tegen de aanvankelijke wensen van zijn legendarische vader, Ali Farka Touré, die het durfde de Malinese woestijn-stijl in blues-stijl te gebruiken en te transformeren, waardoor hij de meest geliefde gitarist in heel West-Afrika was. De jonge Vieux Farka Touré werd beïnvloed door Ali Farka’s statige, soulvolle en angstaanjagende spel, maar ontwikkelde een eigen stijl met elektrische gitaar, drums en westerse invloeden, terwijl hij toch een onderscheidende Afrikaanse voorsprong op de muziek kon behouden.
Cd. ‘The Secret’ – Vieux Farka Touré. Label: Six Degrees Records (2011), code: 65703611792. VIDEO

6- ‘Yalelol’ van het Indonesisch-Nederlandse trio Boi Akih.
Boi Akih is een jazz/wereldmuziek trio gevestigd in Amsterdam, bestaande uit Monica Akihary, zang, Niels Brouwer op gitaar en Sandip Bhattachraya op tabla en percussie. Het trio combineert muzikale tradities van de Molukse eilanden, Bali, Nederlandse jazz, geïmproviseerde muziek, Indiase klassieke muziek en traditionele Afrikaanse muziek.
Cd. ‘Yalelol’ – Boi Akih. Label: ENJA (2007), code: ENJ 94872. VIDEO

7- ‘Dhaalu raa’ van de band Ahmed uit de Maldiven.
Ahmed Nasheed speelt elektrische gitaar, maar de lokale percussie (vooral de grote, liggende boduberu-trommel) is net zo belangrijk voor zijn geluid. Ook fraai is het vraag-en-antwoordspel met een achtergrondzangeres, wat de muziek een Indiaas tintje geeft. De structuur van de liedjes is geïnspireerd op westerse popmuziek. Dat is niet zo verrassend, want Ahmed speelde jarenlang in Zero Degree Atoll, een rockgroep die vooral in resorts speelde voor toeristen uit het Westen. Zijn sound is uitgewerkt in puntige, originele liedjes.
Cd. ‘Dhaalu raa’ – Ahmed. Label: Asasi (2013), code: ASA-001. VIDEO

8- ‘Vague’ van Anouar Brahem
De uit Tunesië afkomstige Anouar Brahem wordt vaak de meest progressieve oud-speler genoemd en zijn muziek is diepgeworteld in de folklore traditie van de Magreb. Met wat invloeden van moderne jazz speelt Anouar Arabische folk, geparfumeerd met improvisaties en enkele Europese jazzarrangementen. ‘Vague’ is Anouar’s enige compilatiealbum voor dit moment. Het klinkt meditatief maar is aangenaam en toegankelijk, een prima evenwicht tussen wereldmuziek en jazz.
Cd. ‘Vague’ – Anouar Brahem. Label: ECM records (2006), code: 9810698. VIDEO

Nrs. 6, 7, 8 dankzij:

 

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan