spinner

Panorama De Leeuw

Panorama de Leeuw XXI, 7 september: Schönberg Ensemble (2)

Thea Derks volgt het muziekspoor van Reinbert de Leeuw aan de hand van haar biografie Reinbert de Leeuw, mens of melodie

 

Vandaag opnieuw aandacht voor het Schönberg Ensemble, dat in 1974 ontstond aan het Conservatorium van Den Haag en al snel furore maakte. Drijvende kracht was de altviolist Henk Guittart, die een grote liefde koestert voor de muziek van de zogenoemde Tweede Weense School rond Arnold Schönberg, Alban Berg en Anton Webern.

Onder: Henk Guittart. Foto: Donald Lee.

HenkGuittart foto Donald Lee

Guittart correspondeert met de kinderen van Schönberg en zoekt hen in 1978 op in Los Angeles. Ze zijn zo onder de indruk van zijn gedrevenheid, dat ze hem een koffer vol niet eerder gepubliceerd materiaal meegeven. De altviolist zet zich ervoor in deze stukken uitgevoerd te krijgen, daarbij gesteund door de overige leden van het Schönberg Ensemble en Reinbert de Leeuw.

 

Dit leidt tot een aantal grootschalige en spraakmakende projecten. In 1981 presenteert het Schönberg Ensemble de integrale kamermuziek van Schönberg, drie jaar later volgt Anton Webern en weer een jaar later is Alban Berg aan de beurt. In deze periode ook begint de bezetting van het ensemble langzamerhand uit te kristalliseren.

 

In 1989 spelen verschillende musici van het Schönberg Ensemble mee in de wereldpremière van de eerste opera van Louis Andriessen: ‘De Materie’. Dirigent is Reinbert de Leeuw, die drie jaar later een reeks concertante uitvoeringen presenteert met het Asko Ensemble, Schönberg Ensemble en het Nederlands Kamerkoor. Deze verschijnt tevens op cd.

 

Tip: als u via deze link de biografie aanschaft, steunt u kosteloos de Concertzender.

 

Reinbert de Leeuw

  1. Ferruccio Busoni/arr. Erwin Stein. Berceuse élégiaque.

Schönberg Ensemble olv. Reinbert de Leeuw.

 

  1. Alban Berg/arr. Reinbert de Leeuw. Sieben frühe Lieder.

Katrien Baerts, sopraan. Het Collectief olv. Reinbert de Leeuw.

 

  1. Louis Andriessen. Uit De materie: Hadewych.

Susan Narucki, sopraan. Asko|Schönberg olv. Reinbert de Leeuw.

 

 

Samenstelling, presentatie en techniek: Thea Derks

 

Samenstelling: