Ineke Vandoorn | Program maker | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

De Nederlandse Edison-winnaar, jazz-zangeres Ineke Van Doorn is een zeer gerespecteerde jazzzangeres en improvisator. Ze staat vooral bekend om haar persoonlijke stijl en haar schijnbaar onbegrensde vocale capaciteiten. De Volkskrant noemde haar ‘de avonturier onder de Nederlandse jazzvocalisten’. In haar werk als jazzzangeres combineert ze een lyrische benadering, met een focus op melodie en tekst, met expressieve improvisaties.

Ineke treedt al meer dan 25 jaar internationaal op. Samen met gitarist/componist Marc van Vugt speelt ze in diverse bezettingen; van de intimiteit van een duo tot cross-over projecten met o.a. het Metropole Orkest (o.l.v. Vince Mendoza), Het Nederlands Kamerkoor en met dichter Ingmar Heytze in een geïmproviseerde opera. Ook werkten ze samen met artiesten als Robin Eubanks (USA), Kenny Wheeler (UK), Norma Winstone (UK), Andy Sheppard (UK), Don Thompson (CA), Thomas Chapin (USA), Sylvain Beuf (F), Michiel Braam, Jasper van ‘t Hof, Paul van Kemenade, Fernando Lameirinhas, Eric Vloeimans, Yuri Honing.

Ineke bracht 13 cd’s uit als (co-)leader en speelde in clubs en op festivals in onder andere Canada, USA, Frankrijk, Duitsland, Japan, Indonesië, Maleisië, Oostenrijk, Macedonië en Hongarije. Zowel in 2016 als in 2018 toerde ze met Marc van Vugt 5 weken in Canada, waar ze in clubs speelden, en artists-in-residence was aan universiteiten in Toronto, Ottawa en Vancouver. In 2019 tourden  ze in Zuid-oost Azië waar ze optrad en masterclasses gaf.

Andere projecten van Ineke betreffen haar duo met Jasper van ’  Hof, een duo met blokfluitiste Saskia Coolen, het duet ‘I Can See Myself Through Your Eyes’ met de Finse danser/ choreograaf Cecilia Moiso (2016-2018) dat finalist was voor de zeer prestigieuze RIDCC Award, een duo met pianist Jeroen van Vliet (2000-2008), en het lidmaatschap van de Duitse Big Band UWO (2004-2009). Haar boek ‘Singing from the Inside Out’ (ArtEZ University Press 2016) wordt op conservatoria over de hele wereld gebruikt.