spinner

Top 4 componisten van klassieke muziek die je moet kennen

di 24 jan 2023
Thema: Klassiek

Ze verschilden in stijl, vaardigheid, vernieuwing en populariteit, en niets roept meer verhitte discussies op onder klassieke muziek geleerden en -liefhebbers dan te bepalen welke van deze componisten van de westerse klassieke muziek het meest essentieel zijn.

De drie componisten die steevast bovenaan staan zijn Beethoven, Bach en Mozart. Geleerden en fans verschillen van mening over de rest, maar de hieronder genoemde worden vaak beschouwd als enkele van de belangrijkste.

 

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

De Duitse componist en pianist Ludwig van Beethoven wordt algemeen beschouwd als de grootste componist die ooit heeft geleefd. Hij breidde de klassieke tradities van Joseph Haydn, een van zijn leermeesters, en Wolfgang Amadeus Mozart uit en experimenteerde met persoonlijke expressie, een kenmerk dat de romantische componisten die hem opvolgden beïnvloedde. Zijn leven en carrière werden gekenmerkt door voortschrijdende doofheid, maar de kwaal weerhield hem er niet van enkele van zijn belangrijkste werken te componeren gedurende de laatste 10 jaar van zijn leven, toen hij bijna niet meer kon horen. 

 

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Johann Sebastian Bach was een Duitse componist en organist uit de barokperiode. Zijn tijdgenoten bewonderden hem om zijn talent als musicus, maar vonden zijn composities ouderwets. Een herontdekking van zijn werk aan het begin van de 19e eeuw leidde tot de zogenaamde Bach-revival, waarbij hij werd gezien als een van de grootste componisten aller tijden.

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-91)

Wolfgang Amadeus Mozart, een Oostenrijkse componist uit de klassieke periode, wordt algemeen erkend als een van de grootste componisten van de westerse muziek. Hij is de enige componist die in alle muziekgenres van zijn tijd schreef en uitblonk. Mozart begon zijn carrière als wonderkind, omdat hij op driejarige leeftijd al muziek kon spelen en op vijfjarige leeftijd al muziek kon schrijven.

Johannes Brahms (1833-97)

Johannes Brahms was een Duitse componist en pianist uit de Romantiek, maar hij was meer een discipel van de Klassieke traditie. Hij schreef in vele genres, waaronder symfonieën, concerten, kamermuziek, pianowerken en koorcomposities, waarvan vele de invloed van volksmuziek verraden.

Wil je ook bovenstaande artiesten beluisteren? 

Je kunt elk moment van de dag bovenstaande artiesten beluisteren via de radio, tv of via onze live muziek lijst van Concertzender.nl. Ook kun je een af en toe nog een concert bijwonen, maar denk dan wel om de gladheid en ijzel op de wegen. Na een botsing met een automobilist of fietser is een veelvoorkomend probleem met dit soort weersomstandigheden. Een letselschade advocaat in Den Haag of letselschade advocaat in Utrecht is dan een bezoekje waard!