spinner

De Vroege Wereld

za 23 jan 2016 07:00 uur
Componist: Emre Gültekin

Met de cd’s “Allemni” van Jawhar (Tunesië), “Adana” van Vardan Hovanissian & Emre Gültekin (Turkije) en een gedeelte van de cd: “World Music Divas” waaraan een gevarieerd aantal internationale zangeressen deelnemen.

Jawhar.
Geboren in Tunis, deelt schrijver, componist, acteur en toneelschrijver Jawhar zijn passies tussen België en Tunesië. ‘Qibla Wa Qobla’ (de kus en de oriëntatie van het gebed) is zijn tweede album en werd onlangs bekroond met de prestigieuze Belgische muziekprijs ‘Les Octaves de la Musique’. Het werk van Jawhar is een combinatie van westerse pop-folk en in het Arabisch gezongen teksten, geïnspireerd door de populaire poëzie van ‘Chaabi’ en Tunesische ‘mezoued’.
Cd. ‘Qibla Wa Qobla’ van Jawhar. Label: Naff-Recordz (2015). Video

Adana.jpg Vardan Hovanissian & Emre Gültekin.
Twee muzikanten eren de herdenking van de Armeense volkerenmoord die meer dan honderd jaar geleden, in 1909, in de stad Adana, in Turkije plaatsvond. U hoort de Turkse Emre Gültekin op de ‘saz’, een lange halsluit, en de Armeense Vardan Harvanissian op de ‘duduk’, een rieten blaasinstrument. De mannen zijn oude vrienden, maar dit is de eerste keer dat zij samen een cd uitbrengen. Het spel is prachtig, de stemming contemplatief en nostalgisch. Het titelnummer ‘Adana’ is een sombere, pijnlijke klaagzang over de verwoeste stad Adana.
Cd. ‘Adana’ van Vardan Hovanissian & Emre Gültekin. Label: Muziekpublique.be (2015), code: 06. Video

Exotica.jpgWorld Music Divas.
Exotica is een compilatie met internationale zangeressen; zij vertolken liederen uit de Keltische, Afrikaanse, Chinese en Spaanse traditie.
Deze wereldmuziek compilatie zal zeker ook de ‘new age’  luisteraars onder u aanspreken.
Cd. Exotica, World Music Divas.
Label: RCA Victor (1998), 
code: 09026.68988.2.

Samenstelling: