Search for:
spinner

Gunstigen aanleg voor de Toonkunst: Van Eijken

vr 27 mrt 2020
Thema: Klassiek

‘Töne der Liebe’
In 1845 gaf organist Gerrit van Eijken een concert met zijn 13-jarige zoon. En volgens het Nederlandsch Muzikaal Nieuwsblad gaf die ‘blijken van zijn gunstigen aanleg voor de toonkunst‘. Die zoon, Gerrit Isaac van Eijken, componeerde zo’n twintig jaar later ‘Töne der Liebe’, waarschijnlijk de eerste Nederlandse romantische liedcyclus. Het werk bestaat uit 11 liederen, met Duitse vertalingen van het Hooglied en werd opgedragen aan koningin Sofia von Württemberg, de echtgenote van Willem III.

Van Eijken ging in 1851 naar het Conservatorium in Leipzig en studeerde vervolgens bij grootheden als Felix Mendelssohn-Bartholdy en Robert Schumann. Na zijn terugkeer naar Utrecht roerde hij zich in het lokale muziekleven, onder meer als kapelmeester van het Korps van de Utrechtse Schutterij, waaruit het latere USO ontstond. Maar daar bleef het niet bij: voor het muziektijdschrift ‘Caecilia’ schreef Van Eijcken scherpe en humoristische artikelen en recensies.

Afgewezen
In 1862 solliciteerde Van Eijken als ’Muziekdirecteur van de stad Utrecht’, maar hij kreeg de positie niet. Een enorme teleurstelling voor Van Eijken. Hij raakte aan de drank, wat weer leidde tot zijn ontslag als organist van de Pieterskerk. Een verhuizing uit Utrecht volgde, en daarna zelfs een emigratie naar Engeland. En daar componeerde Van Eijken intensief, maar vooral om rijke dames en leerlingen te plezieren die niets anders om handen hadden. Op 22 maart 1879 stierf Gerrit Jan van Eijken, 46 jaar oud, in zijn huis in Dalston/Hackney, als alcoholist, uitgeput, ongelukkig en vergeten door de Utrechtse gemeenschap. Er is van Van Eijcken zelfs geen afbeelding bekend.

Luisteren
Die sanck een lied, Evert Jan Nagtegaal en de liedkunst. 12 april van 11 tot 12 uur.
Met onder meer de ‘Töne der Liebe’ , door sopraan Anne Grimm, tenor Marcel Reijans en pianist Frans van Ruth.