spinner
di 31 mrt 2020
Thema: Wereld

Onze collega Bas Springer is zaterdagavond 28 maart overleden.

Enkele weken geleden werd bij hem longkanker geconstateerd. Nadat de behandeling was gestaakt, is Bas naar huis gebracht om nog een tijdje samen te kunnen zijn met zijn partner, maar hij overleed uiteindelijk de volgende dag.

Voor de Concertzender maakte hij het programma Mariama, met oude en nieuwe muziek uit Afrika, en hij was jarenlang muzieksamensteller voor het programma Dichtbij Nederland op Radio 5. Daarnaast was hij actief als DJ Mombasa, uiteraard met wereldmuziek als specialisme. Hij was een fijne man met een grote vriendenkring, zowel nationaal als internationaal

Muziek, vooral uit andere culturen, speelde een hoofdrol in zijn leven. Na jarenlang te hebben gewerkt bij platenzaak Boudisque besloot Bas zich meer te richten op de muziekjournalistiek en vond daarvoor een platform bij het Financieele Dagblad. Maar eerder al schreef hij voor het blad Afrika, voor Aloha en Revolver, voor Onze Wereld en tot deze maand nog voor Spanje en Lust for Life.

Bas was een netwerker en hield van reizen, hij bezocht, vaak op uitnodiging, talrijke festivals, op exotische plekken zoals Maleisië en zijn favoriete plek: La Réunion. Ook was hij elk jaar op Womex te vinden. Hiervan deed hij uitvoerig verslag onder andere op de site MixedWorldMusic.com, waar hij ook de coördinator was van de cd-rubriek.

Naast schrijven en coördineren was hij elk jaar actief tijdens de Music Meeting in Nijmegen en het Houtfestival in Haarlem, waar hij in de Mixed Media Lounge met veel flair artiesten interviewde voor of na hun optreden.
Bas, wij gaan je missen.