spinner

Monteverdi in de Schijnwerper

wo 2 nov 2022
Thema: Oud

Claudio Monteverdi (1567-1643) is een van de beste componisten op de grens van renaissance en barok. Zijn oeuvre toont de grote stilistische verandering in deze periode op schitterende wijze.

Reeds in zijn vroegste werken is hij een volleerd meester in vele genres. Kenmerkend voor de nieuwe stijl zijn een veel vrijere melodiek, een soepeler omgang met consonanten en dissonanten, een grote nadruk op tekstexpressie door belangrijke details in de tekst op nieuwe wijze te belichten en een andere verhouding tussen de genres.

De wereldlijke muziek zette de toon voor de religieuze muziek. In de uitzendingen horen we voorbeelden van de oude stijl (een Mis uit 1610) en de nieuwe (een deel uit zijn opera L’Orfeo). Zijn madrigalen en het Lamento d’Arianna zijn toonbeelden van de nieuwe expressieve stjl, zijn kerkmuziek is soms traditioneel in de stijl van Palestrina en lijkt soms veel op de wereldlijke muziek van dat moment. Met zijn opera L’incoronazione di Poppea sloot hij een fascinerend oeuvre schitterend af.

 

 

1.Missa In illo tempore. La Chapelle Royale o.l.v. Philippe Herreweghe

2.L’Orfeo: Acte I. Koor, orkest en solisten o.l.v. Nikolaus Harnoncourt

 

Beluister alle afleveringen