spinner

American travels

wo 26 mei 2021
Thema: Crosslinks

Guy Livingston verruilde Tennessee lang geleden voor Parijs, vond de liefde, belandde in Den Haag en ontmoette de Concertzender. Die reis leidde tot een bijzondere programmareeks van zo’n 120 afleveringen, geboren uit…heimwee. ‘Guy miste de “Great Smoky Mountains” en besloot een programma te maken waarin hij door de Verenigde Staten trok, van landschap naar landschap. Een puzzel met veel stukjes, want muziek was er te over. Naast klassiek ook van soundtracks die ons beeld van de overweldigende Amerikaanse natuur mede hebben bepaald. Denk even aan de films van John Wayne of Bonanza.

Canyons en rivieren
Wat internet sinds een jaar of 40 bijdraagt aan de opheffing van tijd en ruimte, is dat de muziek aan weerszijden van de plas niet meer zo sterk uiteenloopt als voordien. Maar veel muziek uit American Landscapes dateert uit de vorige eeuw, toen er nog zoiets bestond als ‘de Amerikaanse sound’, al dan niet geïnspireerd op een wereld van canyons, weidse vlakten en rivieren.

Guy: ‘Mijn favoriete aflevering is waarschijnlijk nummer 82: “Take me to the River”, die handelt over de Mississippi, een van de langste rivieren ter wereld. De rivier vormde ook een bron van inspiratie voor schrijvers, dichters en elke soort componist die je maar kunt verzinnen. Veel daarvan zijn verweesd achtergelaten door de geschiedenis. Neem Florence Price, een Afro-Amerikaanse componiste, it een tijd waarin allen witte manndelijke componisten aandacht kregen. Haar Mississippi River Suite is een schitterend werk, rijk en romantisch en een mooi contrast met de gereserveerde muziek van Virgil Thomson, die een soundtrack over de rivier schreef. En daarbij opgeteld de tomeloze Niagara Fall Suite van Ferde Grofé en – natuurlijk – take me to the river van de New Yorkse Talking Heads!

Meer weten? Kijk dan ook eens op
Landscapes – Radio GuyLive (guylivingston.com)

Luisteren

American Highways, zondag 7 juni van 22 tot 23 uur. Alle uitzendingen zijn via onze website terug te luisteren.