spinner

Bach Lochem

di 17 jan 2023
Thema: Oud

De Matthäus Passion belicht door Govert Jan Bach in de podcastreeks ‘Bach & Co’. 

Beluister vier losse afleveringen van de podcast, waarbij Govert Jan en Hans Meerman dieper ingaan op de achtergronden en theologie aan de hand van een doorloop van de Matthäus Passion.
Luister dan naar onderstaande afleveringen van ‘Bach & Co’ via de QR-code voor uw smartphone of klik de link om via uw computer of laptop te luisteren.

 

Matthäus Passion deel 1

Bach & Co, afl. 12 – 15 maart 2021

Hoe Johann Sebastian Bach door de samenwerking met dichter Christian Friedrich Henrici (Picander) eindelijk de beste teksten voor zijn Matthäus Passion kreeg. Over de voortdurende strijd met de stadsraad van Leipzig, die de uitvoeringen met dubbele koren en orkesten te duur vond en wilde bezuinigen, terwijl Bach juist groter wilde.Hoe Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) de Matthäus Passion weer afstofte en ging uitvoeren. Hoe dirigent Willem Mengelberg (1871-1951) met het Concertgebouworkest de Matthäus Passion jaren lang minstens 3x per jaar uitvoerde en het hierdoor als het ware in het DNA van het Nederlandse volk druppelde.
Hoe de Nederlandse Bachvereniging de uitvoering terugbracht naar de kerk en met de Historically Informed Performance (HIP), waarbij authentieke zang- en speeltechnieken en de originele instrumenten weer teruggebracht werden in de uitvoeringen.

 

Matthäus Passion deel 2

Bach & Co afl. 13 – 22 maart 2021

In het verhaal over de Matthäus Passion zijn we aangekomen bij het moment dat Johann Sebastian Bach aan de slag gaat. Hij geeft Picander instructies voor de teksten en werkt aan één stuk door aan de Matthäus Passion. En Bach pakt echt uit met een dubbel orkest en dubbelkoor, ja, zelf drie koren. Op onnavolgbare wijze wisselt hij instrumenten af. Het resultaat is imposant. In dezelfde periode had hij het aan de stok met het stadsbestuur,  dat het allemaal veel te duur begon te vinden en juist wilde bezuinigen.

 

Matthäus Passion deel 3

Bach & Co afl. 14 – 29 maart 2021

 

Matthäus Passion deel 4

Bach & Co afl. 15 – 5 april 2021

 

Er zijn ook afleveringen over de Johannes Passion, de Marcus Passion, De Hohe Messe, het Weihnachtsoratorium en we volgen met de grote Bach atlas ook het leven en de reizen van Johann Sebastian Bach. Wilt u ook déze afleveringen beluisteren, abonneert u zich dan via deze link gratis op de podcast reeks ‘Bach & Co’.

 

Geen dag zonder Bach 

De Concertzender presenteert al meer dan 10 jaar het werkdagelijkse programma ‘Geen dag zonder Bach’ met Govert Jan Bach, waarin alle werken van Johann Sebastian Bach, familieleden en tijdgenoten in uiteenlopende uitvoeringen aan bod komen. Met in elke aflevering een cantate van Johann Sebastian Bach.

  • Luister elke werkdag van 13.00 – 14.00 uur via deze website met Webradio, via onze radio-app, of natuurlijk via de kabel.
  • Tevens kunt u eerdere afleveringen van ‘Geen dag zonder Bach’ terugluisteren.
  • Via de Concertzender kunt u naar meer dan 20 webstreams luisteren. Waaronder onze Bach webstream waarbij u non-stop naar alle reeds uitgezonden afleveringen van ‘Geen dag zonder Bach’ kunt luisteren.

 

**Deze pagina is speciaal opgezet voor het publiek van de uitvoering van de Matthäus Passion door het Bachkoor Holland en het Concertgebouw Kamerorkest o.l.v. Gijs Leenaars op zaterdag 1 april 2023 om 19.30 uur in de Sint-Gudulakerk te Lochem. In Lochem vinden van 19 maart tot en met 7 april de Bachweken plaats.  bachwekenlochem.nl **

Zaterdag 1 april – dé Matthäus Passion in de Gudulakerk door Bachkoor Holland en het Concertgebouw Kamerorkest