spinner

Beethoven en de 20e eeuw

za 22 feb 2020
Thema: Klassiek
Genre: Klassiek

2020 is voor de Concertzender een echt Beethovenjaar. Ook het programma De Vorige Eeuw draagt daaraan bij, door, door aandacht te besteden aan Ludwigs invloed op 20e- en 21e eeuwse componisten.

In zes programma’s klinken werken van onder andere Alfred Schnittke, Alberto Ginastera, Brett Dean en György Kurtág. Sommigen citeren letterlijk uit Beethovens composities. Anderen zijn gefascineerd door elementen uit zijn latere werken. En minimalistische componisten halen weer inspiratie uit Beethovens dynamische energie en krachtige motieven. In sommige uitzendingen komen composities aan bod waarvoor het orkest van de Beierse Omroep opdracht gaf, toen zij tussen 2008 en 2012 een Beethovencyclus opnamen onder leiding van Mariss Jansons. Componisten van deze ‘reflecties’ op Beethoven zijn onder andere Jörg Widmann, Rodion Sjtsjedrin en Johannes Maria Staud.

Lachen met Lodewijk (en Louis)
En er mag gelukkig ook gelachen worden met Beethoven. In andere uitzendingen wordt Beethoven op de hak wordt genomen, zoals in Extreme Beethoven van Johan de Mey. Of denk aan het negen minuten durende werk: De Negen Symfonieën van Beethoven voor Promenade Orkest en IJscobel van Louis Andriessen (1970). Eén symfonie per minuut dus, destijds bedoeld als aanklacht tegen de (in Andriessens ogen) conservatieve programmering van het Concertgebouworkest. Lang leve Ludwig!

Terugluisteren
De eerste uitzending van Beethoven en de 20e eeuw kunt u hier online terugluisteren.