spinner

Over de Muur

za 8 nov 2014

De Berlijnse Muur, 25 jaar geleden geslecht. Verschillende redacties schonken van 2 tot en met 9 november aandacht aan muziek Over de Muur. Luister nogmaals!


 

Natuurlijk zal dat gebeuren door enkele bijzondere afleveringen van onze unieke serie programma's over Perestrojka nogmaals uit te zenden. Maar er zullen ook folkloristische bijdragen zijn in een tweedelige serie van 'Folk It!', speciaal voor deze week samengesteld door Marius Roeting.

 

In Madge-point op zondagochtend 2 november zal programmamaker Geoffrey Madge als eerste Over De Muur stappen en dieper ingaan op mogelijke interpretatieverschillen tussen de Oost-Duitser Hermann Abendroth en de Nederlandse dirigent Eduard van Beinum.

 

Ook in het programma Bijdetijds || 230 Volt van 2 november aandacht voor Berlijnse elektronica geobserveerd vanuit de Staalplaat geluidstoren. 's Avonds gevolgd door een twee uur durende Over De Muur special van X-Rated. Met muziek van Bowie tot Einsturzende Neubauten.

 

Paul Lemmens duikt in Popart in het Duitse erfgoed aan de hand van een selectie muzikale uitersten: Rein und Raus. En onze vaste elektronica-correspondent uit Berlijn, Richard Hudgins, zal een selectie maken uit de Berlijnse elektronische muziek van voor en na het neerhalen van de muur.

 

Zaterdag 8 november herdenkt Chanson de val van de Muur met Wolf Biermann, Hildergard Knef, Herbert Grönemeyer, Bertolt Brecht en andere Liedermächer.

 

Cassandra van Agt wijdt haar reeks Onbekend is Onbemind? op de woensdagavond aan DDR-componisten als Günther Kochan, Friedrich Goldmann, Paul-Heinz Dittrich en anderen.

 

Zuiver Klassiek op vrijdagmiddag kiest voor de drie grote muzikale centra die de muzikale uitingen in de DDR Over De Muur heen tilden.

 

Zondag 9 november besteedt Radio Monalisa ook aandacht aan de val van De Muur. Zeven Duitse componistes zullen in deze aflevering aan bod komen: Barbara Heller, Josephine Lang, Karin Hauszmann, Isabel Mundry, Johanna Senfter, Emilie Mayer en Margarethe Danzi.

 

Dit is een eerste greep uit ons programma aanbod Over De Muur.

Volg onze programmagids gedurende de eerste week van november. Wellicht kunt u nog meer Over De Muur uitzendingen beluisteren.