Search for:
spinner

Biografie van een podium

zo 28 aug 2022
Thema: Concertpodium
Genre: Folk

Terug naar normaal: September is vaste openingsmaand voor een nieuw seizoen van de folk-clubs in Nederland. Tenminste, voor zover ze er nog zijn. Ze verdienen een steuntje en dat doen we, door de nieuwsbrief ermee te openen en muzikaal, op zondag 18 september vanaf 18 uur. Dan besteedt Folk It! een special naar aanleiding van het boek Troubadour van Peter Bruyn. Het boek gaat over een stukje Nederlandse folk geschiedenis. Want bijna zestig jaar geleden (voor de preciezen odner de rekkelijken: op 31 mei 1963) opende de Haarlemse muzikante Cobi Schreijer de taveerne De Waag in Haarlem. De eerste echte folkclub van Nederland.

 

Amerika kende ze al langer: de zogenaamde Coffeehouses. In Engeland waren folkpodia ergens in achterafzaaltje, of boven de pub. In Frankrijk was het weinig anders, met zijn tavernes voor het chanson. Maar Nederland had geen vaste speelplaatsen voor muzikanten uit de folk- of roots-muziek. Cobi Schreijer was in de zestiger jaren zo’n rondtrekkende muzikante. Als zangeres van Oud Hollandse balladen en internationale volksliedjes trok ze door het land. Maar ook naar de Engelse folk-clubs.

Schreijer was afkomstig uit een rood nest, waardoor ze veel optrad op vakbondsbijeenkomsten. Maar ze bezocht ook de culturele speelplaatsen door het land. Als moeder van jonge kinderen was dat een slopend bestaan, zodat Cobi Schreijer zocht naar een vaste speelplek waar ze zelf voorstellingen kon geven en collega’s kon uitnodigen. En zo ontstond Taveerne de Waag in Haarlem. ’De eerste echte folkclub van Nederland in een tijd dat het woord “folk” in ons land nog niet eens gebruikt werd’ schrijft de Haarlemse muziekjournalist Peter Bruyn in zijn boek ‘Troubadour, De Waag in Haarlem als muziekpodium’.

Het boek is een biografie van een podium, sociale muziekgeschiedenis over de opkomst van de folk-club en de allereerste schreden van de folkmuziek in Nederland. Aan de hand van Bruyn’s boek nemen we u in Folk It! met muziekfragmenten mee in een stukje geschiedenis, die het plaatselijke overstijgt.

De Folk It! op 18 September wordt samengesteld door programmamaker Marius Roeting. Het boek van Peter Bruyn is Troubadour, De waag in Haarlem als muziekpodium. Uitgeverij Loutje ISBN/EAN 978-94-91936-36-4.