Search for:
spinner

Breed aanbod aan jazz en wereldmuziek op World of Jazz

ma 18 mrt 2024
Thema: Jazz | Wereld

Op 30 april van dit jaar start World of Jazz, een nieuw online radiokanaal van de Concertzender. Hier is 24 uur per dag jazz en wereldmuziek in al hun verscheidenheid te horen. De nieuwe zender geeft veel aandacht aan de actualiteit, jong talent en live muziek. World of Jazz gaat hierbij nauw samenwerken met de Nederlandse jazz- en wereldmuzieksector.

Arjan Went, de nieuwe programmaleider, is nu druk bezig met de voorbereidingen voor deze nieuwe zender. “World of Jazz wordt een toffe zender, waar we door de programmering veel luisteraars en vooral ook jongere mensen mee hopen te bereiken. Op World of Jazz komen heel toegankelijke programma’s én programma’s die een niche helemaal uitdiepen. We nemen de luisteraars mee in het brede palet. Op die manier bieden we ook een podium aan muziek dat een kleiner publiek heeft.”

 

Concertzender en World of Jazz
Op de Concertzender was en blijft al veel jazz te horen, maar omdat de jazz en aanverwante stijlen steeds meer uit het publieke domein verdwijnen willen wij ons ervoor inzetten dat luisteraars de rijkdom en verscheidenheid van deze muziek kunnen blijven horen. Wij willen optreden als beschermer van deze genres. Went: “Voor World of Jazz zijn we daarom bezig met het ontwikkelen van nieuwe programma’s die een aanvulling vormen op de jazz en wereldmuziek programma’s die al jaren te horen zijn bij De Concertzender. Denk hier bijvoorbeeld aan een programma over Progressieve Jazz of een programma dat de rol van vrouwen in de jazz in de spotlights zet. Maar ook een podium bieden voor jong talent en het delen van de live-cultuur zijn voor ons belangrijke speerpunten”

“Onze programmamakers zijn echte liefhebbers en professionals die specialist zijn in een specifiek genre en die de luisteraar meenemen in de schoonheid en diversiteit die jazz en wereldmuziek te bieden hebben. Het is een rijkdom om met programmamakers te werken die hun kennis willen delen. Zo ontdek ik ook steeds weer voor mij onbekende muziek. Dat geldt voor jazz, en zelfs nog meer voor wereldmuziek. Op de Concertzender heb je al programma’s die focussen op muziek uit specifieke landen, zoals Indiase Ragas, Afrikaanse jazz en Braziliaanse Bossanova. Wereldmuziek is geen gemakkelijke term. Wij willen het ook niet echt afbakenen, maar het is in onze ogen dan ook zeker niet alleen muziek van buiten Europa, ook Flamenco, Balkan of Fado scharen wij er net zo makkelijk eronder. Het is een ontdekkingstocht die vrijwel oneindig is. ”

“De Concertzender is ook een prachtig podium voor live muziek. We nemen al veel concerten op die te beluisteren zullen zijn op World of Jazz en willen dit in de komende tijd gaan uitbreiden. Bovendien staat sinds kort een vleugel in de studio. Dat biedt de mogelijkheid om ook kleine live optredens in onze studio te gaan organiseren. Denk hierbij aan zoiets als de Tiny Desk Concerts op de Amerikaanse publieke radio NPR waar grote namen in een kleine setting een performance geven. “We gaan in ieder geval een nieuw podium bieden aan muziek die nog veel meer mensen moeten gaan horen!”

 

Arjan Went

Arjan Went bij zijn platenkastZijn hele leven is doordrenkt met jazz. Zijn vader, een begenadigd amateurmuzikant, had als tandarts een praktijk aan huis en veel jazzmusici als patiënt. Het huis was vol met live jamsessies. “Tijdens mijn studie biologie ging ik parttime werken in een cd-winkel gespecialiseerd in jazz. Dit vond ik zo leuk dat toen deze winkel failliet ging, ik samen met mijn compagnon, Etienne de Smet, De Jazzwinkel in Utrecht ben begonnen. Naast de winkel organiseerde we veel concerten en kreeg ik steeds meer klussen als DJ. Toen het downloaden toenam en daardoor het overeind houden van de winkel moeilijk werd, ben ik de radiowereld ingerold”. Went kwam terecht bij Radio 6 en de Wereldomroep. Daar heeft hij een passie voor radiomaken ontwikkeld. “Voor radio 6 heb ik onder anderen jarenlang programma’s met Edwin Rutten gemaakt, dat was altijd een feest om te doen!” Maar helaas, deze stations werden wegbezuinigd, en later ook het themakanaal waar hij nog bij was betrokken. Door al die onzekerheid koos hij uiteindelijk een ander pad en begon met een omscholing tot wiskundeleraar.

World of Jazz komt op het perfecte moment. “Doordat ik mijn studie nu vrijwel heb afgerond komt er weer tijd vrij om bezig te zijn met muziek en radio. Deze combinatie is perfect voor mij met de zekerheid van het onderwijs ben ik veel vrijer om daarnaast mijn liefde voor muziek weer te laten stromen.” En als programmaleider van de nieuwe zender kan hij zijn grote liefde voor beide passies helemaal kwijt. “De recente geschiedenis van jazz op de publieke zender laat zien hoe kwetsbaar dit podium is. We hebben wel een tijdje Radio 6 gehad, maar dat was een relatief korte periode. Je ziet dat jazz en wereldmuziek een ondergeschoven kindje zijn geworden. De Concertzender is een stichting en hoeft zich niet te plooien naar de luistercijfers. Daarom kunnen we een heel nieuwe radiozender beginnen, waar deze muziek een permanente plek heeft.”

De Concertzender zendt al bijna 40 jaar radioprogramma’s en concertregistraties uit, zonder reclame, in jazz, klassiek, hedendaags, wereld, oud, culturele raakvlakken, crosslinks en opera en alle mengvormen ervan. Sinds 2009 met succes verzelfstandigd vanuit de NPO en mede door de inzet van musicologen, presentatoren, technici, programmamakers en producenten uitgegroeid tot een interactief muziekplatform voor herkenbare en verkenbare muziek van oud en jong talent.