Search for:
spinner

Café Sonore || Art’s Birthday 2017

Op dinsdag 17 januari 2017 wordt er in de Concertzender studio in Utrecht een bijzondere verjaardag gevierd. Namelijk de zogenaamde “Art’s Birthday”, de verjaardag van de Kunst! En u kunt daar bij zijn!

De webcam van de studio:

Fluxus is de kunststroming met een hoop serieuze en minder serieuze gekkigheid. En Fluxus was in de jaren zestig vooral de kunststroming, die heilige huisjes omver wierp en het experiment in alle gradaties exploiteerde. Het woord fluxus komt uit het Latijn en betekent onder andere reinigende, zuiverende stroom. Het woord werd door George Maciunas, die beschouwd wordt als de grondlegger van Fluxus, voor het eerst gebruikt rond 1961 voor kunstmanifestaties waarbij de grenzen tussen beeldende kunst en muziek opgeheven werden. De twee bekendste Nederlandse fluxus kunstenaars zijn ongetwijfeld Willem de Ridder en Wim T Schippers. En dan zijn er vele beroemde internationale kunstenaars die zich tot fluxus voelden aangetrokken. John Cage bijvoorbeeld, maar ook Nam Yune Paik, Joseph Beuys en La Monte Young.

 

Hoe het ook zij, op 17 januari 1963 verklaarde Robert Filliou dat 1 miljoen jaar geleden iemand een droge spons in een emmer met water gooide. Dit moment markeert volgens Filliou de geboorte van de kunst. Tien jaar later vond de eerste echte viering plaats. Dat gebeurde in de Neue Galerie in Aachen. Filliou stierf in 1987, maar verschillende kunstenaars hielden het gebruik van “La Fête Permanente” zoals Filliou het zelf omschreef, in ere door de verjaardagsviering van de Kunst voort te zetten in de vorm van mail art, faxmail en slow scan televisie. Een soort internetkunst avant la lettre.

 

De Internationale Ars Acustica Groep van de EBU (European Broadcasting Union) organiseert ter ere van deze Art’s Birthday Party al meerdere jaren een grootscheeps radio evenement. De publieke omroepen uit Europa, maar ook onafhankelijke radiozenders van over de hele wereld verzorgen jaarlijks op 17 januari een 4 uur durend radio evenement, dat via twee EBU omroep satellieten (met de prozaïsche namen Haydn en Liszt) uitgezonden wordt. In al die diverse radiostudio’s zitten dan artiesten, musici, geluidskunstenaars om live akoestische cadeautjes de ether in te sturen en iedere omroep heeft een stukje tijd toebedeelt gekregen op een van de satellieten zodat die cadeautjes overal te horen zijn.
De concertzender, met Café Sonore is super trots dat wij net als vorig jaar ook dit jaar weer van de partij zijn. In het verleden, toen Café Sonore nog onder de paraplu van de VPRO vertoefde, was deze eer strikt toebedeeld aan de publieke omroep, maar sinds de kaalslag aldaar heeft het publieke omroepbestel afscheid genomen van deelname aan dit soort events.

 

En het spreekt voor zich dat de Concertzender deze draad maar al te graag oppakt. Temeer daar de allereerste Art’s Birthday contributie van Café Sonore, ruim 11 jaar geleden, ook een samenwerking was met de Concertzender, die toen nog in het Hilversumse vertoefde. Wij zijn dus heel blij om van de partij te zijn op deze 1 miljoen en vierenvijftigste verjaardag van de kunst met een bijzonder electro-akoestisch cadeautje, een nieuw werk van Bianca Holst. Zij is artistiek leider van Stichting COM, de Componisten van Oorspronkelijke Muziek. Speciaal voor dit evenement voert zij live in de concertstudio haar Art’s Birthday 2017 compositie uit, een werk voor Animoog (het speciale instrument van Bianca) en stem met als titel: “Climate of Pi”.  Dit gebeurt exact van 21.40 uur tot 22.00 uur. Dan is het ook live op de satelliet te horen.

 

Bianca zegt er zelf het volgende over:
“Een miljoen en 54 jaar geleden, toen de kunst zich zelf uitvond, kwam er een einde aan het alleenrecht van de natuur op creativiteit. Daarom: van harte maar weer na al die jaren, Kunst! We wensen je er nog een miljoen jaar bij in volle alertheid en verwondering.
Is het de kunst van de natuur die we vrezen?
Is het natuur van de kunst die wij verlangen?
De invloed van de mens is aangetroffen in de opwarming van atmosfeer en oceaan, in veranderingen van de mondiale watercyclus, in vermindering van sneeuw en ijs, in de wereldwijde zeespiegelstijging en in veranderingen in sommige klimaatextremen.  De mens is bezig met het ontwikkelen van een kunstmatig klimaat om in te overleven., een waarlijk “gesammt Kunstwerk”. Als kunstenaar zou je de menselijke creativiteit moeten prijzen. In deze live radio performance voor “Kunst” wil ik mensen voelbaar intiem benaderen en herbergen in het onmetelijke “klimaat van Pi” waar de wind door je botten waait, de zon je hart smelt, de donder je doet sidderen, de koelte van het meer je geest verfrist en natuurlijk jou radio in de ether zindert.”

 

In de Café Sonore Special ter ere van deze Art’s Birthday 2017 kun je dus 4 uur lang luisteren naar al het moois dat via de mondiale omroepen de ether ingestuurd wordt. Ook zullen een aantal verwachte en onverwachte gasten aantreden en als alles meezit vinden er een aantal à la minute gecreëerde hoorspelen plaats door niemand minder dan Willem de Ridder. Kortom, het wordt een heuse bonte fluxus avond.
Publiek is uiteraard van harte welkom op 17 januari van 20 -24 uur.
Je kunt je daarvoor aanmelden bij Hessel Veldman (hessel.veldman@concertzender.nl).
In de reguliere Café Sonore uitzending op 11 januari vindt alvast een voorproefje plaats en kun je nog eens luisteren naar de Art’s Birthday compositie van vorig jaar. Dat was een werk van Henry Vega.
Wil je alvast weten wat er op 17 januari allemaal gaat gebeuren , kijk dan op de speciale Art’s Birthday page van de EBU.
https://arsacustica.wordpress.com/