Search for:
spinner

Carissimi en Virtuoos Vioolconsort

di 6 dec 2022
Thema: Oud
Genre: Barok

In Concertzender Live van vrijdag 9 december is het wederom tijd voor onze opnamen van het Festival Oude Muziek 2021! We horen concerten met 17e-eeuwse muziek: Ensemble Correspondances met ‘Giacomo Carissimi: Jephte’, en Il Profondo met ‘Virtuoos Vioolconsort’.

Symbool van de Italiaanse vocale muziek
Het lijkt erop dat het grootste deel van het werk van Giacomo Carissimi is verdwenen met de teloorgang van zijn beschermheren. Gelukkig was Carissimi één van de meest gekopieerde componisten, en op die manier reisde zijn muziek door grote delen van Europa.
Hij werd het symbool van de Italiaanse vocale muziek. Charpentier, Baudrexel, Bernhardt en Förster studeerden bij Carissimi en waren zeer over hem te spreken.
Het concert eindigt met Jephte, het beroemde oratorium van Carissimi. Hiervan is elke noot een retorisch gebaar.
Ensemble Correspondances staat onder leiding van Sébastien Daucé, een groot specialist van 17e-eeuwse muziek.

Eva Saladin
(foto: © Susanna Drescher 2020
www.susannadrescher.ch)

Vioolconsort
In onze andere opname speelt Il Profondo olv. violiste Eva Saladin 17e-eeuwse consortmuziek voor vioolconsort. Een consort is een ensemble van instrumenten uit dezelfde familie in verschillende hoogtes. In de 16e eeuw deden er meerdere consorttypes hun intrede, die alle een eigen functie hadden, zo werd het vioolconsort ingezet voor dansmuziek.
In Duitsland en Oostenrijk blijft in de 17e eeuw het vioolconsort onverminderd populair. Onder invloed van beroemde violisten als Biber en Schmelzer ontstaat er een uitgebreid repertoire aan virtuoze instrumentale muziek in uiteenlopende bezettingen.
De retorische mogelijkheden van een flexibel bezet strijkersensemble zijn eindeloos.

In dit concert klinkt muziek van Biber, diens leerling Weichlein, Valentini, Bertali en Pandolfi Mealli.

Uitzendingen:

 

 

Op uitgelichte foto: Ensemble Correspondances