Search for:
spinner

Componist van de maand: Bach, het Britse buitenbeentje

ma 28 okt 2019
Thema: Klassiek

The name is Bach. Johann Christian Bach. Hij was een van de jongste zonen van Johann Sebastian, die hem zijn eerste muzieklessen gaf. Na de dood van vader, werd die rol overgenomen door Carl Philipp Emanuel. Maar vijf jaar na de dood van zijn vader vertrok Johan Christian eerst naar Italië en vervolgens naar Londen, waar hij tot zijn dood in 1782 zou blijven. Bach was een ster in Londen en veel bekender dan zijn vader. Pas na zijn dood raakte hij in vergetelheid, tot hij in de 20e eeuw werd ‘herontdekt’.

Mozart als fan
Tijdens Bachs Londense jaren bloeide het muziekleven op. En Bach deed daar volop aan mee. Het klavecimbel maakte in die tijd plaats voor de pianoforte, waarvoor Bach meerdere sonates schreef. Ze lijken soms bijna Mozartiaans. Dat vond Wolfgang Amadeus trouwens zelf ook: hij bezocht Johann Christian in 1764 en was erg ingenomen met zijn sonates, waarvan hij elementen overnam in zijn drie pianoconcerten KV 107.

Ook schreef Bach symfonieën en opera’s voor het King’s Theatre. Op de Concertzender kunt u onder meer luisteren naar delen uit zijn laatste muziektheaterproduktie, La clemenza di Scipione. Het staat in de traditie van de opera seria, een genre dat in Bachs tijd uit de mode begon te raken. Voor de opera, net als voor de eerdere pianosonate, geldt: het is net Mozart, maar dan anders. Want het eigen geluid van dit Duits-Italiaans-Britse buitenbeentje is duidelijk.

Luisteren
Vanaf maandag 2 november op werkdagen tussen 16 en 17 uur.