spinner

Componist van de maand: Knussen

do 26 sep 2019

De Engelse televisie maakt een documentaire over het London Symphony Orchestra en de fagottist van het orkest vertelt over zijn zeer getalenteerde zoon. De rest is geschiedenis: de 15-jarige jongen mag zijn pas gecomponeerde symfonie in première brengen in Londen en New York en tuimelt in één keer op het wereldtoneel. In componist van de maand graag uw aandacht voor Oliver Knussen.

Emanuel Overbeeke stelde een programma samen dat de hele muzikale carrière van Knussen omvat en naast zijn composities ook aandacht schenkt aan Knussens dirigentschap. Zo kunt u luisteren naar het orkestwerk Flourish with Fireworks (1993), Knussens Hoornconcert (1994) en Knussens uitvoering van de Orkestvariaties van Igor Stravinsky uit 1961.

Na zijn vroege ontdekking bleef Knussen (1952-2018) open, speels en onbevangen naar de wereld kijken. Dat gold ook voor zijn bijdrage aan de eigentijdse muziek, die hij combineerde met vormen uit de Renaissance en vroege Middeleeuwen. Hij schreef stukken in de stijl van een vroeg-middeleeuws Organum, waaronder één voor het jarige Schönberg ensemble en een Fantasie waar hij zijn landgenoot Purcell parafraseerde.

Kort en bondig
Oliver Knussen was meester van de korte vorm, waarvan hij meer hield dan van uitgesponnen werken. Als Knussen iets herhaalt, wat in dit concert nogal eens gebeurt, dan probeert Knussen telkens een nieuwe draai aan een idee te geven. Die inventiviteit doet denken aan Stravinsky, die Knussen zeer bewonderde vanaf het moment dat zijn vader hem een elpee gaf met Stravinsky’s Pétrouchka. Speels, kleurrijk, verrassend en beeldend. Net als Knussen. Oordeelt u zelf.

Luisteren
Componist van de maand. Eerste uitzending op 26 september.
Daarna tot 6 november op werkdagen tussen 16 en 17 uur.