spinner

Componist van de maand: Ockeghem

vr 26 feb 2021
Thema: Oud

Johannes Ockeghem werd vermoedelijk in 1410 ergens in Noord-Frankrijk geboren en overleed in 1497 in Tours. In de negentiende eeuw werd hij gebombardeerd tot een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de zogeheten Nederlandse school, een stijl van componeren die, zo weten we nu, vooral beoefend werd in de renaissance in de zuidelijke Nederlanden en die grote faam genoot in de rest van Europa. Zoals veel componisten in zijn tijd begon hij zijn muzikale carrière als koorknaap. Het gaf hem een inzicht in oude kerkmuziek en de mogelijkheden van zangers waarvan hij zijn leven lang zou profiteren. Naar verluidt was hij een uitstekende zanger. De eerste berichten over hem als musicus stammen uit 1443. Hij was destijds verbonden aan de kerk van Onze Lieve Vrouwe te Antwerpen.

Later kwam Ockeghem als componist en zanger terecht bij het Franse hof. Ockeghems aanzien aan het Franse hof was groot. Hij verdiende veel, kon reizen en daardoor kennis nemen van muziek in andere landen. Behalve zanger en componist was hij ook diplomaat en als zodanig nauw betrokken bij de machtspolitiek en de onderhandelingen van de vorst. Zijn muziek werd zeer verspreid over Europa en bij zijn dood werd hij alom betreurd, niet alleen door collega-componisten, maar ook door denkers onder wie Erasmus.

Na zijn dood raakte Ockeghem in de vergetelheid. De stijl waarin hij schreef gold als ingewikkeld en cerebraal. Uit die vergetelheid kwam hij pas weer in de twintigste eeuw. Componisten prezen zijn vernuft en zijn beheersing van het contrapunt. Die eigenschappen maakten hem ook interessant voor twintigste-eeuwse componisten die zich door zijn muziek lieten inspireren. Een van hen was Igor Stravinsky.

 

Luisteren
Componist van de maand vanaf maandag 1 maart elke werkdag van 4 tot 5.