Bas Wiegers | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Bas Wiegers

5 juli 2023, Studio Concertzender

Thema: Hedendaags | Klassiek
Opnametechniek: Wijnand de Groot

Dirigent Bas Wiegers bewandelt een opvallend carrièrepad; hij ontving maar liefst twee maal de Kersjesbeurs: in 1999 als violist en tien jaar later als dirigent.

Bas’ ervaring als assistent van Mariss Jansons en Susanna Mälkki bij het Koninklijk Concertgebouworkest overtuigde hem ervan zich geheel toe te leggen op dirigeren. 

Vanaf dat moment kunnen we van een vliegende carrière spreken. Hij werd door vooraanstaande orkesten in binnen- en buitenland gevraagd: hij leidde het Nederlands- en het Rotterdams Philharmonisch Orkest en werd als gastdirigent gevraagd door het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, het WDR Sinfonieorchester, het Ests Nationaal Symfonieorkest, het Konzerthausorchester Berlin, Britten Sinfonia, Ensemble Modern en het SWR Vokalensemble.

Bas Wiegers heeft als dirigent in korte tijd een divers en kleurrijk repertoirepalet opgebouwd: hij dirigeert met evenveel gemak barok, klassiek, romantiek en hedendaagse muziek. Hij trad op bij festivals als November Music, Praagse Lente, het Huddersfield Contemporary Music Festival, het Aldeburgh Music Festival, de Ruhrtriennale en Acht Brücken in Keulen.

Hoe benader je een hedendaagse partituur? Hoe breng je je visie op de muziek over op de orkestmusici – praat je veel of komt alles in de gebaren tot uitdrukking? En wat heeft je ‘eerste’ carrière als violist je gebracht?

Over deze vragen en meer gaat het gesprek van Annette den Heijer met Bas Wiegers in deze podcast van Het Kersjes Fonds in samenwerking met de Concertzender.

 

Speellijst:

 • Johann Sebastian Bach – Magnificat (opening)
  Collegium Vocale Gent en Chapelle Royale olv Philip Herreweghe
 • Claude Vivier – Lonely Child
  Asko Ensemble, Schönberg Ensemble olv Reinbert de Leeuw; Susan Narucki, sopraan
 • Trevor Grahl – Screen Memories (eigen opname met NSO)
 • Joseph Haydn – Symfonie nr. 83 in g (1e deel – Allegro spirituoso)
  Concentus Musicus Wien olv Nikolaus Harnoncourt)
 • Georg Friedrich Haas – In Vain
  Klangforum Wien olv Sylvain Cambreling

Foto Bas Wiegers: © Florian-Ganslmeier

Annette den Heijer in gesprek met Bas Wiegers