Berlage Saxophone Quartet | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Berlage Saxophone Quartet

22 november 2022

Thema: Klassiek
Opnametechniek: Wijnand de Groot

Het Berlage Saxophone Quartet (BSQ) wordt gezien als voorvechter van een nieuwe generatie saxofoonkwartetten die deze discipline binnen de klassieke muziekwereld stevig op de kaart zet. Opvallend is daarbij de unieke combinatie van muzikale diepgang en verfijning, aangevuld met een aansprekende presentatie waarin andere disciplines de muzikale lading versterken.

Het kwartet bestaat uit Lars Niederstrasser (sopraansaxofoon), Peter Vigh (altsaxofoon), Juani Palop (tenorsaxofoon) en Eva van Grinsven (baritonsaxofoon). Peter Vigh is tevens huisarrangeur en componist, van wiens kwaliteiten het kwartet vaak en gretig gebruikmaakt.

In deze podcast hoort u host Stef Lokin in gesprek met Eva van Grinsven en Lars Niederstrasser.

Eva van Grinsven: ‘Het engagement dat we bijvoorbeeld laten zien op ons album ‘In search of freedom’ is een lijn die we steeds meer zijn gaan ontwikkelen, het is er eigenlijk ingeslopen.
We spelen op die cd muziek van componisten die in hun thuisland artistiek gezien op dat moment niet altijd hun ei kwijt konden, omdat er een politiek regime was dat maakte dat je niet alles kon schrijven wat je wilde. Het is een voorrecht dat je in Nederland wèl kunt maken en zeggen wat je wilt. Het voelt als een verantwoordelijkheid mensen daar op te blijven wijzen dat dat niet vanzelfsprekend is. Helaas leven we in een tijd waarom dat thema nu weer actueel is.’

Lars Niederstrasser: ‘We zochten muzikaal naar verdieping. Als je bijvoorbeeld het Achtste Strijkkwartet van Sjostakovitsj speelt, dat ontstond nadat hij in 1945 Dresden had gezien. Dat is zo emotioneel geladen. Dat is totaal anders dan een stuk van Grieg van onze eerste cd.’

Speellijst:

1. Dvorak, lento uit: Strijkkwartet no.12
2. Pärt, Fraters (fragment) met Vineta Sareika, viool van de cd: In Search of Freedom
3. Farkas, 17e eeuwse dans   van de cd: Saxo Folk
4. J.S. Bach, aria da capo uit: Goldberg Variaties  van de cd: Goldberg Variaties

In gesprek met Stef
Berlage Saxophone Quartet