spinner

Gaudeamus Muziekweek 2011 – VocaalLAB | Dirk Luijmes

9 september 2011, Nicolaikerk | Utrecht

Thema: Modern
Genre: Eigentijdse muziek
Componisten: Giuliano Bracci | Jacob Adler | Raffaele Grimaldi
Opnametechniek: ART-sound: Marc Broer

Werken van Jacob Adler, Giuliano Bracci en Raffaele Grimaldi

1. Tesla is een kleine opera. Door synthese van historische elementen en verbeeldingskracht geeft het de laatste levensmomenten weer van Nikola Tesla, uitvinder en fysicus die bijdroeg aan de wetenschap van de elektriciteit.

2. Tu vieni dal mare is het eerste stuk dat Giuliano Bracci schreef sinds hij in Nederland woont.
De titel is afkomstig uit een gedicht van de Italiaanse dichter Cesare Pavese (1908-1950) en betekent Jij komt uit de zee. Uit de zee komen woorden van de oudheid, en duisternis en stilte. Uit de zee komen dromen, veranderingen en ontdekkingen. Wind komt ook uit de zee en een orgel is wind voordat ze muziek wordt. Ook Nederland komt uit de zee.

3  een meditatief stuk van Jacob Adler dat geïnspireerd is op de bespelers van de rudra veena (een Indiaas instrument dat enigszins aan een sitar doet denken) uit de Dagar-dynastie, de complexiteit van Karnatische ritmes uit de Indiase klassieke traditie, drone-minimalisme en de Poolse taal. De Poolse titel van de compositie betekent: “op de zetel van het universum, een kevervormige glazen gesp”.

VocaalLAB Nederland is een internationale werkplaats en productiehuis voor zangers en componisten. Het ontwikkelt en produceert nieuwe vocale muziek in combinatie met toneel, dans, film, beeldende kunst en andere kunstvormen.

Tesla, Azione drammaturgica in tre scene (2011)
Raffaele Grimaldi (1980, Italy)
VocaalLAB Nederland olv Frank Wörner
Tu vieni dal mare (2010)
Giuliano Bracci (Italy)
VocaalLAB Nederland olv Frank Wörner. Dirk Luijmes: orgel
Na krzesle wszechswiata szkto w ksztatcie chrzaszcza wykrzywia sie (2011)
Jacob Adler (USA)
VocaalLAB Nederland olv Frank Wörner. Dirk Luijmes: orgel