Frans-Aert Burghgraef | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Frans-Aert Burghgraef

3 september 2022

‘Ik houd niet van stijve, stille concerten, wat mij betreft kunnen de etiketten eraf. Er mag best geapplaudisseerd worden tussen de delen, het publiek moet rechtstreeks in contact staan met de musici op het podium. Als dat niet zo is, dan mis ik dat enorm.’ 

Annette den Heijer in gesprek met Frans-Aert Burghgraef.

Frans-Aert Burghgraef studeerde orkestdirectie aan de conservatoria van Groningen en Utrecht. Uit een internationale selectie van tweehonderd dirigenten werd hij uitgenodigd om deel te nemen aan een masterclass met maestro Bernhard Haitink, als onderdeel van het gerenommeerde Lucerne Festival. 

Vanaf het begin van zijn dirigeer-carrière in 2014 dirigeerde Frans-Aert Burghgraef bijna alle Nederlandse symfonieorkesten, zoals Rotterdams Philharmonisch Orkest, Radio Filharmonisch Orkest, Noord Nederlands Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Philharmonie ZuidNederland, Residentie Orkest, en Phion.

Van 2015 tot 2018 werkte Frans-Aert Burghgraef als assistent-dirigent bij het Radio Filharmonisch Orkest. Burghgraef dirigeerde het orkest in 2019 in de première-opname van Hans Kox’ Symfonie nr. 6. In 2021 dirigeerde hij het Nederlands Studenten Orkest in een serie concerten rondom Wagner’s Der Ring des Nibelungen en in januari 2022 debuteerde hij in de serie Zaterdagmatinee, waarin hij het Radio Filharmonisch Orkest dirigeerde in een Nederlandse première van het Hoorn Concert van Hans Abrahamsen.

In december 2015 ontving Frans-Aert in het Amsterdamse Concertgebouw de prestigieuze Kersjes Directie Prijs. Deze belangrijke driejarige beurs ter grootte van € 15.000 voor talentontwikkeling is vernoemd naar de illustere Nederlandse dirigent en supporter van jong talent Anton Kersjes. 

 

Speellijst:

  1. Nocturne no20, Frédéric Chopin. Maria João Pires, piano 
  2. Symfonie nr. 4 deel 4, Gustav Mahler. Door Berliner Philharmoniker olv Bernard Haitink; Sylvia mcNair, sopraan
  3. E Lucevan le Stelle, Giacomo Puccini. Royal Philharmonic Orchestra & Luciano Pavarotti, tenor. 
  4. Lullabye, Billy Joel, versie door The King’s Singers
In gesprek met Annette
Frans-Aert Burghgraef
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan