Jiří Antonín Benda | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Jiří Antonín Benda

23 september 2002, Augustijnenkerk, Dordrecht

Thema: Klassiek
Genre: Classicisme
Componist: Jiri Antonin Benda
Opnametechniek: Wijnand de Groot

Liefhebbers van de klassieke tijd weten het allang: er is zoveel meer dan Haydn en Mozart. Benda bijvoorbeeld.

“Aus Böhmen kommt die Musik”, zo luidt een Oostenrijkse schlager. En de Oostenrijkers, die zelf de ‘hoofdstad van de muziek’ binnen hun grenzen hebben, kunnen het weten. Eeuwenlang stonden Boheemse (zeg maar Tsjechische) musici hoog in het vaandel. Aan de verschillende hoven van de Duitse staten, groot en klein, kwamen ze vaak in dienst.

De afgelopen decennia is de belangstelling voor tijdgenoten van Mozart en Haydn sterk gestegen. We kijken naar hun collega’s (soms vrienden) uit Oostenrijk zelf, maar ook naar componisten uit Italië, Noord-Duitsland, Frankrijk, Spanje, Nederland, Engeland… en niet vergeten de Bohemen. Zo komen we onder meer – onder veel meer – uit bij de familie Benda, een geslacht van musici dat het Tsjechische muziekleven een kleine eeuw domineerde. Toppers in deze familie zijn Frans (František) Benda, Johann Georg (Jan Jiří) Benda en Georg Anton (Jiří Antonín) Benda.

In de historische Augustijnenkerk in Dordrecht, vlakbij het beroemde Hof, klinkt de Symfonie in D van Jiří Antonín Benda. (Er klonk eigenlijk nog veel meer muziek, maar die opnames werden om technische – zeker niet muzikale! – redenen niet geschikt gevonden.) Van de grote modes uit Wenen trekt hij zich weinig aan. De Boheemse symfonie gaat duidelijk haar eigen weg.

Sinfonia in D: Allegro assai - Larghetto - Presto
Jiří Antonín Benda
De Nederlandse Cantorij o.l.v. Maarten Kooij
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan