Koor Nieuwe Muziek | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Koor Nieuwe Muziek

9 november 1997, Posthoornkerk, Amsterdam

Thema: Hedendaags | Klassiek
Genre: Vocaal
Componisten: Daan Manneke | Maarten van Norden
Opnametechniek: Mark van Kempen

Topos en Songs to make the dust dance

Het Koor Nieuwe Muziek (sinds 1986) is een amateurkoor dat zich speciaal toelegt op hedendaagse muziek. Aan de wieg stonden componist, dirigent en inspirator Huub Kerstens en zijn goede vriend, de toenmalige scheikunde-promovendus René Nieuwint (1955).

Topos is een koorwerk van Daan Manneke. Het bestaat uit vier delen die  corresponderen met een levenscyclus of met de perioden van een dag. De teksten zijn van Arthur Rimbaud, een van Manneke’s lievelingsdichters wiens teksten hij vaker voor zijn werk gebruikt.
De vier delen spelen zich op verschillende plaatsen af. De  zangers nemen steeds een wisselende plaats in in de ruimte. Ook hun rollen zijn steeds anders: soms een éénstemmig tutti/koor, soms zijn er meerkorige ‘Cori Spezzati’, dan weer tien solozangers of een solist tegenover een tutti.

Daan Manneke (1939, Zeeland) wordt wel ‘Kapelmeester van de ruimte’ genoemd.  Niet alleen vinden we de openheid van de Zeeuwse eilanden terug in de reeks Archipel-composities, ook speelt hij graag met de ruimtelijke werking van zijn muziek. Daarnaast vat Manneke ruimte op als een religieus symbool en heft hij in zijn composities bewust de grens op tussen religieuze en wereldlijke muziek. Hetzelfde geldt voor de tijdsruimte. Manneke heeft net als zijn ‘godfather’ Stravinski een enorme hang naar muziek uit het verleden. Hij put uit talrijke bronnen, variërend van complexe compositietechnieken uit middeleeuwen en renaissance tot de verstilde eenstemmigheid van het Gregoriaans en het Geneefse Psalter. Dit alles gecombineerd met de muzikale verworvenheden van de twintigste eeuw. Het samenspel van al deze elementen geeft Mannekes muziek haar unieke klank en kleur, waarmee hij een vooraanstaande positie inneemt in het Nederlandse muziekleven. bron.

Songs to make the dust dance
Norden, Maarten van 1955
Leenke de Lege (sopraan), Jose Lieshout (alt), Philip Curtis (tenor), Matthijs Mesdag (bas), Jan Eric van Regteren Altena (viool), Erik van Deuren (basklzarinet), Martcel Andriessen (slagwerk), Koor Nieuwe Muziek olv Huub Kerstens
Topos
Daan Manneke (1939)
Koor Nieuwe Muziek olv Huub Kerstens