spinner

Mathematische schoonheid

20 april 2011, Bethaniënklooster Amsterdam

Thema: Hedendaags
Opnametechniek: Hugo Dijkstral

De eerste van drie opnamesessies met het Leo Smit Ensemble. Drie redelijk onbekende componisten kregen een opdracht in de “Compositiesalon”.

Arnold Reinders, niet te verwarren met de gelijknamige voetballer, liet zich inspireren door de Nederlandse Scholen. Vooral de wiskundige benadering van sommige componisten interesseerde hem. Reinders lijkt sowieso gek op wiskunde, want zijn andere inspiratiebron voor dit stuk is de fractal van Mandelbrot. Het principe van de fractal, een figuur die gevormd wordt doordat hetzelfde patroon zich in steeds kleinere dimensies herhaalt, wordt tot klinken gebracht door verschillende lagen en tempi in de muziek – zoals de proportiecanons bij de Vlaamse polyfonisten.

Deze sessies zijn niet bedoeld als kant-en-klare concerten. De musici spelen het werk live en worden vaak onderbroken door de componist, die graag het hoe en wat van zijn werk uitlegt.

Mandelbrot Landscape
Arnold Reinders
Irene Maessen - sopraan, Eleonore Pameijer - fluit, Arjan Woudenberg - klarinet, Elisabeth Perry - viool, Asdis Valdemarsdottir - altviool, Michael Stirling - cello, Tatiana Koleva - percussie, Marcel Worms - Piano