spinner

Nieuwe Klassiekers: Ives Ensemble & DoelenKwartet

2 februari 2005, Muziekcentrum Enschede Arke Zaal

Thema: Hedendaags
Genres: Electronic Music | Minimal Music | Orkest | Piano | Viool
Componisten: Morton Feldman | Steve Reich
Opnametechniek: Tom Dunnebier

Eigentijds Amerikaans

Het eerste werk is van Morton Feldman: “Ik denk dat het grote probleem is dat ik meer van schilders heb geleerd dan van componisten.”
De vraag is wat Feldman bij schilders zocht, dat hij niet bij componisten kon vinden. Je zou naar overeenkomsten kunnen zoeken tussen de grote kleurvlakken van Rothko en de statische, vaak als ‘monolithisch’ aangeduide klankvelden van Feldman. “De gradaties van stasis in een Rothko of Guston”‘ schreef Feldman, “waren misschien de belangrijkste elementen die ik van de schilderkunst naar mijn muziek heb overgebracht.”

Het andere werk is van Steve Reich. Zijn ouders waren toen hij een jaar oud was, gescheiden. Zijn moeder vertrok naar Los Angeles en zijn vader bleef in New York wonen. De jonge Reich reisde met zijn gouvernante geregeld heen en weer per trein tussen New York en Los Angeles van 1939 tot 1942.
“Ofschoon die reisjes¬† romantisch en opwindend waren, denk ik nu, terugkijkend, dat wanneer ik als jood tijdens die periode in Europa was geweest, ik met heel andere treinen had moeten rijden.”
Aldus de historische achtergrond voor Reichs Different Trains, een compositie in drie delen, geschreven voor het Kronos Quartet in opdracht van Betty Freeman.


Morton Feldman

Steve Reich

 

Piano & String Quartet (1985)
Morton Feldman (1926-1987)
Ives Ensemble
Different Trains voor strijkkwaerte en tape (1988)
Steve Reich
Doelenkwartet (Frank de Groot, Laurens van Vliet, viool, Karin Dolman, altviool, Hans Woudenber cello)