spinner

Ronald Brautigam

21 oktober 1984, IJsbreker

Werken van Beethoven, Nielsen, Ravel, Copland en Gershwin.

Brautigam (1954) studeerde in Amsterdam aan het Sweelinck Conservatorium bij Jan Wijn, in Londen bij John Bingham en in de VS bij Rudolf Serkin. In 1984 kreeg hij de hoogste onderscheiding in de Nederlandse klassieke muziek, de Nederlandse Muziekprijs. Hij treedt regelmatig in binnen- en buitenland op, met vooraanstaande orkesten.

 

Met de klarinettist Arjan Ari√ęns Kappers en coloratuursopraan Dieuwke Aalbers vormde hij jarenlang het Arcturus Trio dat een divers repertoire uitvoerde.

Naast de ‘moderne’ piano is hij gespecialiseerd in het klassieke pianowerk op fortepiano. Brautigam heeft alle pianosonates van Mozart op fortepiano uitgevoerd die nu ook op cd uitgegeven zijn, alsmede alle pianosonates van Beethoven.

Brautigam ontving veel lof voor zijn reconstructie van Beethovens allereerste pianoconcert Wo04, dat hij schreef op dertienjarige leeftijd in 1784. De reconstructie is uitgegeven door Alba Music Press. In 2010 won Brautigam de prestigieuze Midem Classical Award voor zijn opname van dit weinig bekende en vroege werk van Beethoven.

Ronald Brautigam begeleidt ook vaak anderen. Zo is hij een vaste muziekpartner van de violiste Isabelle van Keulen.

Eroicavariaties , opus 35 in Es
Ludwig van Beethoven 1770-1827
Ronald Brautigam (pi)
Suite, opus 45 (1919) allegretto um pochettino-poco moderato-molto adagio e patetico-allegretto innocente-allegro vivo-allegro non troppo ma vigoroso
Carl Nielsen 1865-1931
Ronald Brautigam (pi)
Le tombeau de Couperin prelude-fugue-forlane-rigaudon-menuet-toccate
Maurice Ravel 1875-1937
Ronald Brautigam (pi)
El Salón Mexico
Aaron Copland 1900-1990
Ronald Brautigam (pi)
I've got rhythm
George Gershwin 1898 - 1937
Ronald Brautigam (pi)