spinner

Ensemble Corona

za 3 oktober 2020, 15:30, Leeuwenbergh, Utrecht: Corona en de Zwarte Dood


Kaarten voor dit concert
Van dit concert is nog geen uitzenddatum bekend.

“Corona en de Zwarte Dood” ~ Ensemble Corona geeft de Pest een gezicht.
Ensemble Coronabestaat sinds 2001, nam enkele CD’s, en voerde vele mooie programma’s uit op podia in Nederland en daarbuiten, en op oude-muziekfestivals in Amsterdam, Utrecht, Venlo, Alden-Biezen, Parijs, Dubrovnik en Greenwich.

Nu de hele wereld siddert door toedoen van covid-19, is de nieuwsgierigheid naar de geschiedenis van epidemieën gegroeid: hoe gingen onze medemensen in de 14de, 15de en 16de eeuw om met die andere, gevaarlijke en lang onbegrepen ziekte, de Pest?

Wij kozen voor u muziek en vertellende teksten rond: ziekte en dreiging, rouw en verdriet, het noodlot, bezinning, vreugde en nieuw begin. U hoort vocale en instrumentale stukken van componisten als Josquin des Prez, Dufay, Lassus, Richafort, en door Heleen gelezen brief- en dagboekfragmenten en andere teksten, uit diezelfde tijd.

Met deze muziek en teksten verbindt deze voorstelling onze hedendaagse harten met de mensenharten van toen, in een gedeelde beleving: de menselijke kant van de pandemie.

Gasthuis Leeuwenbergh is in 1567 gebouwd als Pest-gasthuis, aan het randje van de stad. Een legaat van weduwe Agnes van Leeuwenberch in 1562 leverde de stad het benodigde kapitaal. Geen betere locatie dan dit voormalige Pesthuis, om ons Pest-programma te presenteren.

Valeria Mignaco: sopraan
Heleen Gerretsen blokfluit, cornetto en teksten
Margo Fontijne: vedel en viola da gamba
Elly van Munster: plectrumluit en renaissanceluit

 

Opname: Theo van Soest, E07037