spinner

De 12e van Liszt

za 22 feb 2020
Thema: Klassiek

Veertien pianisten uit tien landen doen tussen 17 en 28 maart mee aan het 12e Liszt Concours in TivoliVredenburg, Utrecht. En het belooft een bijzondere editie te worden. Voor het eerst klinkt er niet louter Liszt, maar ook een van diens idolen: Beethoven.

Beethoven-Liszt
Franz Liszt was een groot fan van Beethoven, en bewerkte al diens symfonieën voor piano. Dat kwam in die tijd wel vaker voor – een vleugel is immers stukken beter betaalbaar verkrijgbaar dan een symfonieorkest en Liszt was de enige niet. Maar als een leeuw als Liszt de degens kruist met een reus als Beethoven, dan weet je dat er heel bijzondere dingen staan te gebeuren. De bewerkingen zijn extreem virtuoos en worden maar zelden uitgevoerd. En uitgerekend deze ‘onspeelbare’ symfonietranscripties staan op het programma voor de veertien deelnemers van het Liszt Concours 2020.

Drie rondes, nul afvallers
De veertien deelnemers spelen drie verschillende rondes in de Hertz zaal van TivoliVredenburg voordat de jury de drie finalisten geselecteerd. De rondes zijn opgedeeld in thema’s: pianotranscripties, kamermuziek met violist Barnabás Kelemen en celliste Maja Bogdanovic en originele composities van Liszt en Beethoven. De achtkoppige jury, met als voorzitter Alexander Rinnooy Kan, bestaat uit o.a. Leslie Howard, Igor Roma, Idil Biret, Cyprien Katsaris en Nino Gvetadze.

Finale: Liszt-Beethoven!
De drie finalisten krijgen nog twee kansen om zichzelf te presenteren aan jury en publiek: op woensdag 25 maart tijdens een solo finale en op zaterdag 28 maart in de grande finale plaats, met het Radio Filharmonisch Orkest en dirigent Otto Tausk. Dit keer spelen de finalisten Liszts zelden uitgevoerde pianoconcert op thema’s uit Beethovens Ruinen van Athene.

Zoals altijd kan het publiek stemmen op zijn favoriet voor de publieksprijs. Het totale prijzengeld bedraagt meer dan € 50.000,- met een uitgebreid carrièreprogramma voor de prijswinnaars. De finales worden gepresenteerd door Radio 4-presentator Christiaan Kuyvenhoven.

Liszten Up! en showcase
Naast het hoofdconcours is er ook een uitgebreid randprogramma. Zo worden vier replica’s van de fortepiano’s van Beethoven naar Utrecht gehaald voor een concertlezing, geeft meesterpianiste Idil Biret een masterclass en is er een showcase voor jonge pianotalenten tussen 10 en 17 jaar. Ookgeven de deelnemers aan het concours onder de noemer ‘Liszten Up’ gratis concerten overal in Utrekcht. Deelnemende locaties zijn o.a. de Bijenkorf, UMC Utrecht, Hoog Catharijne, ZIMIHC theater en een aantal zorginstellingen.

Meer weten? Alle informatie staat op Liszt.nl.