spinner

De bewondering van Charles Avison

di 31 jan 2023
Thema: Oud
Genre: Barok

Op zaterdag 4 februari is Zwerven door de Barok gewijd aan de Engelse componist Charles Avison. Uit het feit dat hij vele bewerkingen maakte van de muziek van zijn Italiaanse collega’s blijkt dat hij meer bewondering had voor hen dan voor zijn directe collega Händel.

Charles Avison werd geboren in 1709 in Newcastle-upon-Tyne, in het noorden van Engeland. Van 1724 tot 1735 verbleef hij in Londen om zijn muzikale opleiding te volmaken en keerde daarna terug naar Newcastle, waar hij de rest van zijn leven bleef.

In zijn tijd was Handel een gevierd componist. Maar Avison moest niet al te veel van diens muziek hebben. Hij vond Francesco Geminiani een betere componist. Zijn bewondering voor diens oeuvre uitte hij door diens vioolsonates opus 1 tot concerti grossi te bewerken.

Ook Domenico Scarlatti kon op Avisons waardering rekenen. Ook deze eerde hij door een aantal van diens klavecimbelsonates als uitgangspunt voor concerti grossi te nemen.

In het programma horen we enkele van beide verzamelingen, uitgevoerd door The Avison Ensemble en door Café Zimmermann. Daarnaast klinken enkele originele kamermuziekwerken die worden gespeeld door het ensemble London Baroque.

Het meest curieuze werk in het programma is ongetwijfeld een psalmzetting van een andere Italiaanse componist: Benedetto Marcello. Deze had een aantal parafrases van de psalmen in het Italiaans op muziek gezet, die door heel Europa furore maakten, tot ver in de 19e eeuw. Avison voorzag een aantal daarvan van een Engelse tekst en ook daarvan horen we er één. Deze wordt uitgevoerd door het Britse ensemble Voces8 en het instrumentaal ensemble Les Inventions.

 

Uitzendingen Zwerven door de Barok: