spinner

Bijzondere gasten in Bach & Co

za 28 mei 2022
Thema: Oud
Genre: Barok
Componist: j.s. bach

Op zondag 22 mei 2022 was het slotconcert van het BACHfestival in TivoliVredenburg. De Nederlandse Bachvereniging vierde hiermee haar 100-jarig bestaan. Toen ik (Hans, één van de makers van ‘Geen dag zonder Bach’ en ‘Bach & Co’) de programma-aankondiging bekeek, sloeg mijn hart over. Rudolf Lutz, de dirigent en artistiek leider van de J.S. Bach-Stiftung St. Gallen, zou de gastdirigent zijn.

vlnr: Elvira Bill, Georg Poplutz, Dorothee Mields, Govert Jan Bach, Rudolf Lutz en Dominik Wörner

Er wordt nog steeds veel werk van J.S. Bach op CD gezet en Govert Jan Bach en Hans proberen zoveel mogelijk van dit werk in de afleveringen van ‘Geen dag zonder Bach’ te laten horen. In de podcast ‘Bach & Co’ bespreken we actuele Bach-zaken als bijlage bij ‘Geen dag zonder Bach’.

In de Evangelische Kirche in Trogen in Zwitserland wordt elke maand door het koor en orkest van de J.S. Bach-Stiftung een cantate opgenomen. Vier keer per jaar komt er een CD uit met daarop 3 cantates. We werden jaren geleden getipt: ‘Hou die Bach-Stiftung in Zwitserland in de gaten. Daar gebeurt iets bijzonders.’
Inmiddels heeft de Concertzender goede contacten met ze opgebouwd. Ze sturen trouw hun nieuwste CD op en wij laten hen weten wanneer er weer een van hun cantates in GDZB te horen is. Omdat de Stiftung dat deelt in haar eigen nieuwsbrief groeit het aantal luisteraars uit het Duitse taalgebied.

Rudolf Lutz

Ik was zelf al van plan om dit jaar af te reizen naar St. Gallen om een opname mee te kunnen maken, maar nu kwam Lutz dus naar Utrecht. Ik heb meteen met Jörg Hübert gemaild, ons contact bij de Bach-Stiftung. Zou het mogelijk zijn om hem te ontmoeten voor een interview?

Jörg gaf vrijwel meteen antwoord: ‘Natuurlijk wil ‘Ruedi’ komen, hij heeft nog tijd op zaterdag, na de repetitie met de Nederlandse Bachvereniging. Wil je ook een paar solisten spreken? Zal ik dat regelen?’

Wow! Natuurlijk willen we de solisten graag interviewen! Snel kwam het antwoord van Jörg: ‘Georg Poplutz (tenor) en Elvira Bill (mezzo-sopraan) hebben al toegezegd. Zal ik Dominik Wörner (bas) en Dorothee Mields (sopraan) ook vragen?’ Natuurlijk, doen!

En zo ontstond er een bijzonder en spontaan gesprek met Rudolf Lutz en de solisten, die ook regelmatig optreden met de Bach-Stiftung. Ze stapten alle vijf uit het taxibusje en we hebben anderhalf uur met elkaar doorgebracht. Stuk voor stuk behoren ze tot de absolute top in de uitvoeringswereld van Bach.

Luisteren
Het gesprek is te horen in de nieuwe aflevering van Bach & Co, die op 6 juni 2022 verschijnt. De podcast is te vinden via je podcastplatform, of via onze website: Geen dag zonder Bach.
En wil je meer weten over de uitvoeringen van de J.S. Bach-Stiftung St. Gallen? Kijk dan even hier.