Search for:
spinner

De Concertzender wint de Zilveren Reissmicrofoon!

vr 14 jun 2024
Thema: Algemeen | Jazz

Tot onze eigen grote verrassing is donderdag 13 juni de Zilveren Reissmicrofoon naar de Concertzender gegaan! In een volle zaal in het Amsterdamse Ketelhuis gaf juryvoorzitter Vincent Bijlo het verlossende woord.

We waren al bijzonder vereerd met de nominatie. Die werd als eerste uitgereikt, met een mooi introductiefilmpje dat de uitersten van de muziekkeuze op de Concertzender laat horen.

Je ziet beelden van onze twee live programma’s: Ana Maria Sousa Castro op viool en Neil Dixon op altviool tijdens hun optreden bij Concertzender Actueel gepresenteerd door Stef Lokin. En Bob Rusche in de studio op zondagavond voor zijn X-Rated.

En directeur Sem de Jongh bedankt al onze vrijwilligers die al veertig jaar ervoor zorgen dat de mooiste muziek te horen is op de Concertzender. Deze prestigieuze radioprijs is echt voor ons allemaal!

Hier volgt het juryrapport:

“De Concertzender, veertig jaar tegen de verdrukking in: van een lokaal station met Fine Music tot een muzikale goudmijn met 24 themakanalen. Weinig woorden, veel muziek. Dat was het uitgangspunt van de nieuwe lokale Amsterdamse zender voor serieuze muziek opgericht in 1982 door IJsbrekerdirecteur Jan Wolff (1941-2012) en filmproducent en schrijver P. Hans Frankfurther (1932-1996).

De oprichters wilden de muziekgenres laten horen die bij de publieke omroep niet of te weinig aan bod kwamen. Daar had de luisteraar recht op, vonden ze. In eerste instantie was De Concertzender alleen in Amsterdam via de kabel te horen. In 2024 is de zender wereldwijd via internet te ontvangen. Het bestaan van de zender heeft talloze keren aan een zijden draadje gehangen en is in de loop der tijd door vele partijen gefinancierd, van NOS en VPRO tot Veronica aan toe.

Nu bevindt de studio zich in het centrum van Utrecht. Directeur Sem de Jongh beschikt over een organisatie met slechts vier mensen op de loonlijst en honderdvijftig vrijwilligers die prachtig programma’s maken. Van ‘Geen dag Zonder Bach’ tot ‘Het Paleis van de Weemoed’. En van ‘De Wandeling’ – waarin ondergesneeuwde componisten hun plaats op het toneel terugkrijgen – tot ‘Nieuwe Muziek’, met een concert voor solosteelpan.

We horen op de Concertzender en de themakanalen zo ongeveer alle muziekgenres die de mens ooit heeft ontwikkeld, tot en met pop, techno, experimentele elektronische muziek, folk en trance. Op 30 april van dit jaar is bovendien World Of Jazz gelanceerd. Een kanaal waarop 24 uur per dag jazz en wereldmuziek te horen is, met veel aandacht voor nieuwe uitgaven, jong talent en live muziek. Dit in nauwe samenwerking met de Nederlandse Jazz- en wereldmuzieksector. En dan zijn er nog de eigen concertopnames. In de afgelopen veertig jaar werden zo’n zesduizend concerten opgenomen, waarvan er tweeduizend online staan.

Graag gaan we met de Concertzender opnieuw veertig muzikale jaren tegemoet, hand in hand met Hildegard van Bingen, Bob Dylan, Louis Armstrong, marimbaspeler Tatiana Koleva en al die andere creatieve mensen in al die verschillende genres. We voelen ons rijk.”

 

NLD/Amsterdam/20240613 – Zilveren Nipkowschijf en Zilveren Reissmicrofoon 2024
Fotograaf: ArjoFrank Fotografie
Op de foto: Winnaar Zilveren Reissmicrofoon – De Concertzender