spinner

De Harpisten van Paraguay

ma 26 okt 2020
Thema: Wereld

Op 4 september 2020 startte de Concertzender een serie uitzendingen over de harpspelers van Paraguay. Die reeks wordt de komende tijd voortgezet, zodat u elke maand van deze bijzondere muziek kunt genieten. Er zijn nogal wat Paraguayaanse harpisten, want men geloofde lange tijd dat iedere Paraguayaan wel een harp kon vasthouden.

Maar hoe zit dat met Paraguay en de harp? Op 8 juni 2010 proclameerde toenmalige president Fernando Lugo Méndez de harp van Paraguay als officieel ‘Symbool van de Muzikale Cultuur van Paraguay’. Het instrument had toen al een lange Latijns-Amerikaanse voorgeschiedenis. Rond 1700 brachten de Jezuïeten het instrument van Spanje naar Zuid-Amerika. In Zuid-Amerikaanse landen als Mexico, Venezuela maar vooral Paraguay ontwikkelden zich verschillende speelstijlen.

Revolutie
In Paraguay werd de harp rond 1950 in zijn perfecte vorm geïntroduceerd en raakte ook in Europa bekend. Honderden ensembles trokken naar o.a. Europa waarvan het Trío Los Paraguayos wel het bekendst werd. Alle volksmuziek uit Paraguay gebruikte de harp, die zo een onmisbaar attribuut van deze muziek werd. Toch kon ook in Paraguay de vooruitgang niet worden tegengehouden en dreigde de harp te worden verdrongen door het elektronische keyboard. Dat mocht echter niet gebeuren en met vereende krachten werd de harp uiteindelijk door propaganda, scholing en festivals opgewaardeerd tot de status die het uiteindelijk verkreeg door de proclamatie van 8 juni 2010.

Terwijl wel eens wordt gezegd dat iedere Paraguayaan een harp kan vasthouden (enige overdrijving mag, voor het beeld) is er wel zoveel aandacht voor muziek dat het land gonst van de ensembles waarbij de harp (of de accordeon) de hoofdmoot vormen. In de komende programma’s verzamelen we zoveel mogelijk harpisten van naam. Maar als we van hen alleen maar een snelle solo zouden laten horen zou het programma snel eentonig kunnen worden. We gaan dus op zoek naar muziek waarbij ook de ensembles in de schijnwerper komen te staan waarbij zang een grote rol speelt. We beginnen ergens rond 1950 en we zien wel waar het eindigt. Keus te over!

Luisteren
Exitos musicales, elke eerste vrijdag van de maand tussen 21 en 22 uur. Samengesteld door Henk Braaksma.