Search for:
spinner

De mensen van CZ: in memoriam Bart de Neeve

di 20 nov 2018
Thema: Algemeen

Afgelopen oktober overleed Bart de Neeve, Concertzender-medewerker van het eerste uur. Directeur van de Concertzender, Sem de Jongh deelt herinneringen en anekdotes aan hem.

Onze trouwe medewerker Bart de Neeve overleed onlangs. Ik was bijzonder op Bart gesteld, we hebben wel 18 jaar samengewerkt. Hij begon in 2000 met werken voor mijn toenmalige afdeling, de Concertopnamen. Hij klaarde een gigantische klus: 5000 opnamen zijn door hem gedigitaliseerd en gearchiveerd. Daarbij zaten oude digitale tapes en je moest bijzonder veel geduld hebben om daarmee om te gaan. Er was altijd wel wat mis. En dat geduld had Bart. Hij stond ogenschijnlijk heel relaxed in het leven. Als het een keer niet meezat, of als een computer weer eens niet werkte, haalde hij z’n schouders op en vertrok gewoon weer richting huis. Dan kwam hij de volgende week wel weer, hopend dat alles weer zou werken.

Ik bewaar hele goede herinneringen aan de keren dat we samenspeelden, hij piano, ik klarinet. Dat was in het Muziekcentrum van de Omroep, waar de Concertzender een paar jaar zat. Tussen de bedrijven door gingen we naar een concertzaal, met een hele mooie vleugel. Bart leende dan muziek bij de bibliotheek en dan namen we dat door. Het doel: de lol van het à vu spelen en kennismaken met zoveel mogelijk muziek. Zo herinner ik me dat we samen een alleraardigst stukje speelden van Germaine Tailleferre dat ik niet kende. Even twee keer doorspelen, en hup naar de volgende sonate!

Naast zijn werk voor het archief was Bart ook presentator en programmamaker. Nog steeds is zijn stem te horen in het programma ‘De Wandeling’ op dinsdagochtend vanaf 9 uur. Wij blijven zijn programma’s nog enige tijd herhalen.