spinner

De mensen van de Concertzender: Jaap van de Klomp

wo 13 feb 2019
Thema: Jazz

Deze maand zou de rubriek heel goed Jazz Lives kunnen heten. Onder die titel publiceerde Jazzliefhebber en Concertzender-huisfotograaf* Jaap Van de Klomp in 2008 zijn fotoboek, gewijd aan graven van beroemde en minder beroemde Jazzmusici. Tijd voor een paar vragen aan Jaap.

‘Een klasgenoot op de Ambachtschool maakte me attent maakte op de radio-uitzendingen van The Dutch Swing College Band, elke zaterdagmiddag na het nieuws van 1 uur. Dat was leuke en aanstekelijke muziek. Zo kwam ik bij Jazz terecht. Een paar jaar later hoorde ik in een radio uitzending van Michiel de Ruyter een nieuwe opname van Rita Reys en het Wessel Ilcken Combo. Toen was ik voorgoed verkocht! Rita trad later met grote regelmaat op in onze jazzclub en ik ben eigenlijk altijd wel fan van haar gebleven.’

Jaap van de Klomp

Wat maakt Jazz als genre voor jou zo bijzonder?
Jazz is om te beginnen nooit hetzelfde. Het is afwisselend, aanstekelijk en doordat in principe iedere musicus zijn eigen vorm, geluid en kleur heeft is het ook een hoogst persoonlijke vorm van muziek. Bijzonder is natuurlijk ook dat musici uit verschillende landen of streken bij elkaar kunnen komen, een nummer kunnen uitzoeken en dat vervolgens kunnen spelen zonder repetities of arrangementen. Ik maakte dat vaak mee tijdens de tournees die ik organiseerde met Amerikaanse solisten en Nederlandse begeleiders. Reuze spannend en vaak ook opwindend.

Hoe kwam Jazz Lives tot stand?
Dat was als gevolg van ‘alweer’ een overlijdensbericht, in het voorjaar van 2005. Ditmaal ging het om de geweldige jazzorganist Jimmy Smith. Ik maakte toen de opmerking: binnenkort zijn er alleen nog grafstenen. Dat was de trigger voor mijn boek.

Wat vraagt het fotograferen van musici van jou als fotograaf?
Bij ‘live fotograferen’ van spelende is altijd de kunst mee te gaan met de muziek. En geluk hebben. Hopen dat je op het juiste moment knipt. Als dat lukt is het mooi. Ik had altijd een grote affiniteit met Misha Mengelberg en zijn kwartet, later ICP Orchestra. Michiel Borstlap houd ik ook altijd wel in de gaten. En tegenwoordig volg ik vooral Kika Sprangers en Sanne Rambags, van de allernieuwste lichting improviserende (jazz) musici.

Naar welk CZ-programma luister je zelf graag?
Ik ben eigenlijk helemaal geen radio luisteraar. Ik ben niet iemand die de hele dag luistert of een soort muzikaal ‘behang’ nodig heeft. Als ik muziek wil horen, zoek ik altijd iets uit mijn eigen collectie. Maar ik vind het wel erg leuk naar mijn eigen programma te luisteren! Om te horen of het klopt, of de muziekkeuze goed is en waar ik mezelf kan verbeteren.

Concertzender Live: wat zijn je plannen in 2019?
Het plan voor dit jaar is om zoveel mogelijk eigen opnamen te maken en daardoor het programma een extra waarde te geven doordat de uitzendingen een aansporing kunnen zijn voor luisteraars om concerten te bezoeken. Er zijn inmiddels een aantal concerten uitgezocht om op te nemen en als dat door gaat en er komen er nog een paar bij kan het een mooi jaar worden.

Als huisfotograaf werkt Jaap aan een serie medewerkerfoto’s voor het colofon van de Concertzender.