Search for:
spinner

De mensen van de Concertzender: Arthur Olof

vr 14 jun 2019
Thema: Modern
Genre: Moderne muziek

Arthur Olof maakte voor de Concertzender bijna honderd programma’s over Russische muziek uit de twintigste eeuw. Voor zijn dood in 2014 werkte hij de scripts van de uitzendingen om tot een boek dat ‘De kunst van het overleven’ is gaan heten en op 30 juni wordt gepresenteerd in museum De Hermitage in Amsterdam.

De bijna honderd uitzendingen die Arthur Olof maakte, waren de bron voor de artikelen stukken die hij schreef en die samen dit boek zijn gaan vormen. In de tekst staan links (in de vorm van QR-codes, die u kunt scannen met een smartphone) naar de genoemde muziekfragmenten op site van de Concertzender. Met De Kunst van het Overleven heeft u dus een lees- en luisterboek inéén.

Oorgetuige
Arthur Olof (1957-2014) maakte tussen 2009 tot 2014 het programma ‘Oorgetuige, alles ter nagedachtenis aan jou’, over de Russische muziek van de 20e eeuw. In de bijna honderd afleveringen stond zijn liefde voor Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) centraal, maar het radioprogramma ging niet alleen over muziek. Ook poëzie, schilderkunst en Sjostakovitsj’ omgeving, zijn leerlingen, contacten en liefdes kwamen aan bod.
Met dit boek heeft de lezer ook een unieke fonotheek met zo’n zeshonderd werken van Russische componisten uit de twintigste eeuw in handen: van Sjostakovitsj tot Oestvolskaja, van Prokofjev tot Goebajdoelina, en van Stravinski tot Alfred Schnittke. Het is echt een boek voor de liefhebber.

Cultuurvlogster Jip Heijmerink van my daily shot of culture ging op bezoek bij Olofs weduwe José ten Berge en de Concertzender. Kijk de aflevering hier terug.

foto: Herman Wouters