spinner

De Os, aflevering 21: In Amerika

za 28 nov 2020
Thema: Hedendaags

Op zondag 6 december zenden we deel 21 uit van De Os op het dak in tijden van Corona. Deze keer besteedt programmamaker Thea Derks aandacht aan Amerikaanse componisten. Het fameuze Amstel Quartet bracht onlangs de cd American Dream uit, met muziek van vijf Amerikaanse componisten. Daaronder de achtdelige cyclus Tapas van Marc Mellitis, zeer uiteenlopende ‘hapjes’, van stuwend minimalisme tot lichtvoetige lyriek en omfloerste klaagzang.

Ook nieuw is de portret-cd All English Music is Greensleeves met vijf stukken van de Vlaamse Maya Verlaak die haar opleiding volgde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en de Universiteit van Birmingham. De titel All English Music is Greensleeves is ontleend aan een uitsprak van een docent, die grapte dat Engelse componisten eigenlijk altijd nieuwe versies maken van Greensleeves.

Basklarinettiste Fie Schouten blijft stevig aan de weg timmeren. Begin november presenteerde ze haar cd Nature, met zes stukken van componisten rond het thema natuur. U kunt in De OS luisteren naar Oi Kuu voor basklarinet en cello van Kaija Saariaho, van wie in de vorige aflevering het vioolconcert Graal Théâtre te horen was.

Niet nieuw, maar daarom niet minder luisterwaardig, is het Quintet for A-Clarinet and String Quartet van de Amerikaanse componist Margaret Brouwer. Zij werd in 1940 geboren in Ann Harbor, Michigan.

Luisteren
De Os op het dak, aflevering 21. Zondag 6 december tussen 12 en 13 uur.