spinner

De os in de Oekraïne

wo 30 mrt 2022
Thema: Hedendaags

Een os op het dak 36: De Os in tijden van oorlog,

Vandaag de zevenendertigste aflevering van Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht.

Nog altijd woedt de oorlog tegen Oekraïne in volle hevigheid. Vandaag klinkt in dit programma wederom uitsluitend muziek van Oekraïense componisten. Te beginnen met het Klarinetconcert van Bohdana Frolyak (1968). Zij werd geboren in Vydyniv, een plaatsje in het zuidwesten van Oekraïne. Ze kreeg haar eerste muzieklessen van een dorpsonderwijzer die zelf in Warschau had gestudeerd. Frolyak studeerde compositie aan het Conservatorium van Lviv en volgde daarna ook nog enkele cursussen hedendaagse muziek en jazz aan het Conservatorium van Kraków in Polen.

Donbas
Anna Korsun werd in 1986 geboren in Donetsk, een stad in de Donbas-regio. Zij studeerde compositie aan het Conservatorium van Kyiv en aan de Hochschule für Musik in München, waar ze in 2012 haar masterstudie afrondde bij Moritz Eggert. Ze heeft een heel eigen muziektaal en won al vele prijzen, waaronder de Gaudeamus Award in 2016. Sinds 2018 is ze docent compositie aan het Conservatorium van Amsterdam. Van haar klinkt vandaag een live opname van Marevo, gemaakt tijdens een benefietconcert voor Oekraïne op 10 maart 2022

Haar naamgenoot Anna Segal studeerde compositie aan de conservatoria van Dnepropetrovsk, Kyiv en Jerusalem en woont en werkt in Israël. Haar Concertango voor gitaar en orkest werd in 2019 uitgevoerd door het Symfonieorkest van de Chernivtsi Philharmonie. Chernivtsi ligt in het zuidwesten van Oekraïne.

Luisteren
Een os op het dak. Zondag 3 april van 17.00 tot 18.00 uur